Den nemmeste fælde til bananfluer

Når sæsonen for bananfluer går i gang, er de ALLEVEGNE! Heldigvis er de nemme at narre. Her kan du i nogle ganske få billeder se, hvordan du laver en enkel, men genial fælde til bananfluer: Keglefælden.

Højsæson for banafluer

Højsæsonen for bananfluer begynder i august måned. Sæsonen er forholdsvis kort, men i de få måneder, bananfluerne huserer, føler man tit, at de er over det hele.

Bananfluer hedder på engelsk fruit flies. Det er en mere dækkende betegnelse, for de går lige så gerne i andre typer frugt end bananer. De fortærer i det hele taget med stort begær alle former for sødlige madvarer, der ligger frit og ikke har deres plads i køleskabet. Til fælden på billederne her på siden har vi dog brugt bananer.

Keglefælden

Der findes mange måder at narre og bekæmpe bananfluerne på. En af de fælder, der er hurtigst at lave, og som er mest appetitlig at anvende, er keglefælden.

Ideen i keglefælden er at skabe en tragt af papir, som via et lille hul fører ned til et vandbad i et glas fyldt op med moden frugt. Lugten vil lokke bananfluerne til, og når de først er kommet derned, vil de ikke kunne komme op igen.

Sådan gør du

1. Glas med vand og moden frugt i bunden

Fælde til bananfluer med vand med bananer i.
Glas med vand og bananer i.

Fyld lidt vand i bunden af et glas og dump nogle stykker moden frugt ned i det. I dette tilfælde er der brugt bananer, som – ikke underligt – egner sig fortrinligt til at lokke bananfluer til.

2. Lav en tragt af papir

Papir tragt til bananflue fælde
Tragten af papir med hullet i bunden, som bananfluerne vil forsvinde ned igennem.

Lav en tragt af papir, så der danner sig et lille hul i bunden af tragten. Hullet må om muligt gerne være endnu mindre end det på billedet. Hold tragten sammen med et enkelt stykkke tape. Sørg for, at papirstragten ligger sig tæt ind til glasset, så bananfluerne ikke har en flugtvej.

Keglefælden til bananfluer fungerer ved, at lugten af frugten i væsken lokker de små bananfluer ned igennem hullet. Når de først er kommet igennem hullet, vil de ikke kunne finde vej ud op af det igen, og de vil til syvende og sidst omkomme i frugtvandet.

3. Anbring papirtragten i glasset

Færdig bananflue-fælde
Den færdige bananfluefælde.

Sådan ser den færdige bananflue-fælde ud. Supplér eventuelt med lidt tape de steder, hvor papirstragten ikke lægger sig tæt ind til glasset.

God bananflue-jagt!

Mest læste artikler