Dette er Danmarks største edderkop

Og du har den sandsynligvis derhjemme. 

Invasion af edderkopper

Nogle gange har man det, som om der er edderkopper allevegne i huset og kælderen. Det er navnlig i efteråret, det sker. På den årstid er der nemlig mange af de ottebenede, der søger indendørs for at finde mad, husly og en mage.

Den største – Stor husedderkop

Det er dog kun temmelig få arter af edderkopper, som brænder for at invadere dit hus (læs her om de 7 edderkopper, du finder flest af i hjemmet). Til gengæld er en af dem, der gerne dukker op i dit hjem, faktisk landets største edderkop. Det drejer sig om Stor husedderkop (Eratigena atrica). Det er en af de mest udbredte edderkopper i Danmark, og den trives fantastisk godt i dit hjem.

Den store husedderkop har en krop, som måler mellem ca. 1 og 2 cm. Spændvidden i dens ben kan derimod nå en diameter på helt op til 10 cm! Dette gør den til landets største husedderkop – når man måler efter længde og omfang.

Udfordreren – Myreedderkoppen

Der findes ganske vist arter i Danmark med større krop og næsten lige så lange ben som f.eks. myreedderkoppen (Dolomedes fimbriatus). Edderkoppemåling er dog ingen eksakt videnskab, og edderkopper er vilde dyr, så der kan findes eksemplarer, som er større end dem, vi kender til. Men alle landets eksperter udtaler dog samstemmende, at Stor husedderkop er den største, målt fra benspids til benspids.

Ja: Stor husedderkop er giftig

Stor husedderkop bygger store horisontale edderkoppenet i hjørner i kældre, garager, udhuse eller andre steder, der yder dem beskyttelse. Den er mat brun i farven, og den kan bevæge sig lynhurtigt – i ryk med op til 50 centimenter i sekundet.

Og jo, den er giftig. Hvis den ikke var det, havde der ikke været meget edderkop over den. Du kan dog berolige dig med, at dens gift er helt ufarlig for mennesker. Giften er udelukkende møntet på langt mindre byttedyr.

Så selvom den store husedderkop kan se stor og skummel ud, så er den helt harmløs. Den er faktisk det stik modsatte af farlig. I virkeligheden er den et nyttedyr, som spiser andre insekter og skadedyr.

Bonus: 5 edderkoppe-fun-facts

1. Alle edderkopper er giftige. Men det er kun et fåtal, der har en gift, der kan skade mennesker.

2. Mange edderkopper spiser hannen efter endt parring.

3. Nogle arter har så store hjerner, at de går helt ud i benene.

4. Ved en enkelt lejlighed er der dukket et par sorte enker, verdens mest giftige edderkop, op i Danmark. Det var i en amerikanerbil, som en mand havde importereret fra USA med et par blinde passagerer i.

5. Folk, der frygter edderkopper – araknofober – opfatter edderkopper som større, end de i virkeligheden er.

Mest læste artikler