Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

De varme somre og lune efterår har været guf for den frygtede gnaver. Læs, hvordan du kan sikre dig her.

De seneste år har de stigende temperaturer givet os mulighed for at tilbringe lange dage på stranden, spise aftensmad på terrassen til langt ind i efteråret og undgå frostbidte kinder i vinterhalvåret. Det er dog ikke kun os mennesker, der nyder godt af brandvarme somre og vintre, der aldrig for alvor når under frysepunktet. Det gør rotterne, der som regel lever godt i vores kloakker, også. 

Formidable leveforhold

Faktisk har det varmere klima givet de brune gnavere så gode yngle- og overlevelsesforhold, at vi aldrig haft et større rotteproblem end i 2019.

Det fortæller Paul Ashton, der er skadedyrsekspert i virksomheden TANACO til Søndagsavisen.dk

– Både rotter og mus har langt bedre vilkår nu, end de havde førhen, og derfor kan de nå at få flere kuld unger, hvilket betyder, at bestanden stiger drastisk, siger han.

Ubehagelig overraskelse til vinter

Selvom de milde vintre burde betyde, at rotterne i højere grad blev i kloakkerne frem for at bevæge sig ind på vores matrikler, har der været rekordmange rotteanmeldelser i år – hele 200.000 på landsplan.

Det lune efterårsvejr betyder også, at der er mange rotter i kloakkerne netop nu – og det kan give ubehagelige overraskelser, hvis vinteren for alvor sætter ind, fortæller Paul Ashton.

– Rotterne kan leve ude længere, men kommer der et par dage med hård frost, vil rotterne søge mod vores huse for at få varme og føde. Boligejere bør derfor tage sig nogle forholdsregler for at undgå rotter i hjemmet, siger Paul Ashton. 

Læs også: Sådan bekæmper du muldvarpen

Sådan sikrer du dig mod rotter i hjemmet

Derfor får du her fire gode råd til, hvordan du kan holde rotterne fra døren.

1. Rengøring og desinfektion 

Skrald og krummer i skuffer og skabe tiltrækker mus og rotter. Derfor er det vigtigt, at du tømmer skraldespanden ofte, og rengør skuffer og skabe for madrester. 

Vær også opmærksom på de madvarer og den skrald, der er tilgængelig udvendigt som nedfaldet fuglefoder, frugt og korn. Ofte fodrer vi både fugle og rotter ved foderbrættet. For at undgå de brune gnavere er det derfor en god idé kun at fodre lidt ad gangen, så fuglene spiser op uden at spilde det hele på jorden.

2. Sæt fælder op 

Hvis du vil undgå både mus og rotter i hjemmet, kan fælder være en god sikkerhedsforanstaltning. De er fuldt lovlige at tage i brug mod de små skadedyr. Du kan også finde elektroniske apparater på markedet, der udsender ultrasoniske lyde, der holder skadedyr på afstand, men som ikke genererer eller er farlige for mennesker.

3. Hold sprækkerne lukket 

Det er især en god idé at holde øje med sprækker og revner, hvor både mus og rotter kan trænge ind. Der skal blot være et hul på to cm, så kan en voksen rotte smutte ind. Derfor bør du reparere alle revner og sprækker i soklen og facaden, huske at lukke kældervinduerne og sætte rottenet fx volierenet for ventilationsåbninger og rørgennemføringer. 

4. Tjek dine kloakker

Derudover bør man foretage en grundig inspektion af ventilationsristene foran huset samt kloakker, der er en nem tilgang for de uønskede gnavere. En forebyggende indsats er nemlig det bedste værn mod rotter. Sørg for, at hjemmets kloakker er tætte og vær sikker på, at alle afløbsriste er fastspændte, så du på den måde besværliggør adgangen til hjemmet bedst muligt.

Er uheldet ude? 

Har rotterne allerede fundet vej dit hus, skal du have hjælp til at ydrydde dem. Alle tegn på rotter er nemlig lovpligtige at anmelde til kommunen, der så står for at bekæmpe plagen for dig.

Udgør en stor smittefare

Det er især i efteråret og vinteren, at rotterne søger tæt på mennesker i større byer for at finde ly og madrester. Og smittefaren for mennesker gør rotterne til et alvorligt problem. Det problem vil dog kun blive forværret i fremtiden, hvor der forventes flere oversvømmelser.

Se flere gode råd til, hvordan du undgår at en rottefamilie flytter ind her. Se også, hvordan du slipper af med de små gnavere, når de først har fundet vej ind i hjemmet her.

Der skal blot være et hul på to cm, for at en voksen rotte kan finde vej ind i huset.

Læs også: Mosegrise – sådan bekæmper du dem

Mest læste artikler