Epidemi: Sådan bekæmper Norge skadedyret skægkræ

Skægkræet er et nyt skadedyr i Danmark, men i Norge har de længe været klar over, at det lille og uskyldigt udseende insekt langt fra er, som det ser ud. Se, hvordan nordmændende bekæmper skægkræet her.

Spørger man nordmændene, er insekterne skægkræ ækle. De fortæller, at de lever i hobetal, kravler op i senge, i badekar og håndvaske, og at deres tilstedeværelse i hjemmet næsten kan beskrives som psykisk terror. Og nordmændene ved, hvad de taler om. I løbet af de seneste seks år er skægkræsbestanden i Norge nemlig eksploderet, og nu ser det ud til, at vi også skal til at stifte bekendtskab med de små kræ herhjemme.

De første af arten er nemlig fundet hele tre steder i Danmark – i Nordjylland, i Midtjylland og på Nordsjælland. Heldigvis har det norske folk erfaring i effektive metoder til at bekæmpe de små skadedyr, og derfor har vi vendt blikket mod vores kolleger i Norge, der længe har haft fokus på det problematiske insekt. 

De mest effektive metoder til bekæmpelse

Vores norske søstersite, ViiVilla.no, har blandt andet talt med skægkræs-ekspert Kenneth Ervik, der er skadechef hos Nokas Skadedyrskontrol og arbejder med at effektivisere bekæmpelsen af skægkræ i landet. Han fortæller, hvordan man bedst kan bekæmpe de små kryb.

– Den mest effektive metode til at bekæmpe skægkræ, er ved at gennemføre en kortlægning af huset for at finde ud af omfang, levesteder og klækkesteder. Kortlægningen lægger grundlaget for, hvilke tiltag der bør sættes i gang, siger han.

Tre måder at bekæmpe skægkræ på

Kenneth Ervik fortæller, at der indtil videre findes tre måder, hvorpå nordmændende bekæmper de små skadedyr. De fanger dem i limfælder, sprøjter med gift, eller lokker dem frem med forgiftet mad.

Læs også: Kakerlakker i Danmark – sådan bekæmper du dem

Meget har dog tydet på, at limfælderne ikke er effektive nok, mens det er risikabelt for beboere at sprøjte med gift. Derfor mener han, at den sidste metode er den mest lovende. 

– Det mest effektive er bekæmpelse med forgiftet mad. Men det er kun professionelle, som kan gøre det, siger Kenneth Ervik.

Bekæmpelse med forgiftet mad 

Det er et forskningsprojekt, sat i søen af Norsk Folkehelseinstitut og Norsk Hussopp Forsikring, der har udviklet den smarte metode til at slippe af med skægkræene. Forskerne har fundet – og fået godkendt – et aktivt stof, der effektivt bekæmper skadedyrene og samtidig er den bedste metode i forhold til helse og miljø. Ved at bruge det forgiftede mad, reduceres risikoen nemlig for at forgifte folk, som bor i plagede boliger, og samtidig gør metoden kort proces med skægkræene, der bider på.

Ring til skadedyrsbekæmper

Herhjemme er skadedyrsfirmaerne også klar til at bekæmpe de invasive insekter.

Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse fortæller, at det er vigtigt, at du ringer til skadedyrsbekæmperen så snart, du ser et skægkræ – det er nemlig en stor fordel at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig stort.

Problemet bliver større og større

For nordmændende er det tydeligt, at problemet med skægkræ er blevet større indenfor de seneste par år. Insekterne gør ikke nogen stor skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i madvarer. Derfor er hovedårsagen til, at ingen ønsker skægkræene i hjemmet simpelthen, at de er ulækre.

– De kan klatre op på vægge og snige sig op i senge, badekar, vaske og gryder. Og så er manges tolerencegrænse nået, fortæller Kenneth Ervik.

Store mørketal

Præcis hvor mange der kæmper mod skægkræ i Norge er uvist, men i 2018 blev hele 3.500 skadedyrsbehandlinger udført af skadedyrsfirmaer. Mørketallene er dog store, da mange selv forsøger at udrydde de uvelkomne kryb. Samtidig er der også en del, der ikke ved, at de har besøg af sølvfiskens store fætter, men som blot tror, at deres hjem er usædvanligt plaget af det mindre generende insekt.

Er du selv i tvivl om, hvorvidt du har set en sølvfisk eller et skægkræ pile over gulvet i dit hjem for nylig? Så kan du se, hvordan du kan se forskel på de to insekter, her

Se, hvordan nordmændende bekæmper de ækle ‘skjeggkre’ her. 

Mest læste artikler