Er det Danmarks farligste dyr?

Lige nu summer fluerne rundt i det danske sommerland. Udover at være irriterende spreder stuefluen også hobevis af bakterier, der kan være sundhedsskadelige for mennesker.

De seneste ugers sommervarme har fået fluen til at invadere Danmark. Med dens evindelige summen, drillen og kilden er det flyvende væsen ikke alene til stor gene for sommerfreden – den er også sprængfyldt med bakterier. Faktisk så mange, at den af nogle anses for at være Danmarks farligste dyr. En helt almindelig stueflue kan således bære op til 6.000 bakterier på hver af dens seks fødder.

Selvom fluer i det store billede virker harmløse, kan deres bakteriespredning være direkte sundhedsskadelig, lyder det fra Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.

– Nogle steder i verden er det malariamyggen, der udgør den største trussel. Herhjemme er det i virkeligheden fluen. Den tiltrækkes af affald, kød og afføring. Derfor spreder den colibakterier, salmonella og en række andre bakterier, som gør os syge og giver maveinfektioner, siger Claus Schultz.

Udover at sprede bakterier kaster fluerne også mavesyre op på maden – en metode, der gør maden mere spiselig for fluen.

Formerer sig med rekordfart

Antallet af fluer vokser på denne tid af året nærmest eksponentielt, idet en flue typisk lægger 1.000 æg ad gangen. I sommermånederne kan de nyudklækkede fluer formere sig efter blot to-tre uger.

– Det afgørende for hvor plagede vi bliver af fluerne, er antallet af generationer, der forplanter sig hen over sommeren. Jo længere vejret er tilpas varmt, desto flere generationer vil vi opleve. Typisk når vi 11-12 kuld i løbet af sæsonen. Så vi taler milliarder af stuefluer alene i Danmark, siger Claus Schultz.

Buffeten er en fluefælde

Mange nyder lige nu at vende tilbage til restauranter, caféer og kantinen på arbejdspladsen, der alle er områder, hvor man gør klogt i at have et vågent øje på fluerne. Især buffeter bør man være varsom ved, selv med skærpede coronaforanstaltninger.

– Fluerne overholder hverken afstandskrav eller hygiejneregler. De elsker buffeter og får færten af maden på flere kilometers afstand. Hvis de først får lov at kravle rundt i lune retter, er det ikke bare ulækkert, men potentielt sundhedsskadeligt, siger Claus Schultz.

Brancheformanden anbefaler, at man i storkøkkener sørger for at dræbe flyvende insekter, der trænger ind. Tidligere anvendte mange en ’insektgrill’ til at få bugt med de ubudne gæster, men metoden havde den utilsigtede virkning, at insektdele og bakterier blev spredt i hele lokalet og ud over maden. Derfor tyr man i dag oftere til en elektrisk fluefanger med en limrulle, der indkapsler fluerne.

Mest læste artikler