Hjælp, lus i sigte

Tålmodighed, tættekamme og 14 dage med kæmning hver 4. dag gør det af med luseplagen.

Den første gang, man opdager lus i sit barns hår – eller sit eget – går man i panik. Spurter ud og køber luseshampoo. Sætter vaskemaskinen til at koge alt tøj, smider bamser, Barbiedukker og børster i fryseren.Vasker og kæmmer børn, voksne og husdyr. Klør, kradser og ser usynlige æg og lus overalt – alt imens man forsøger at udstråle ro og overblik.

Råd nr. 1, når du opdager lus: Bevar roen. Og råd nr. 2: Køb en tættekam og en god hårbalsam, og belav dig på en times roligt samvær med dit barn hver 4. dag den kommende tid. Den eneste effektive metode er nemlig kæmning.

En omfattende undersøgelse foretaget af Skadedyrslaboratoriet har slået fast, at de danske lus er resistente over for en meget stor del af de lusemidler, der findes på markedet. Kun i 15 % af behandlingerne lykkedes det at slå mere end halvdelen af lusene ihjel. Forskerne bag undersøgelsen anbefaler derfor kæmning.

Kæmning – sådan gør du
1. Vask håret i alm. shampoo, og massér rigeligt balsam ind i håret. Læg et håndklæde om skuldrene. Red håret godt igennem med kam eller børste.

2. Tag tættekammen og red håret tot for tot fra hovedbund til hårspids i ét strøg. Tjek kammen for lus efter hvert strøg og fjern dem fra kammen med en tandstik, så tættekammen er ren for hvert nyt strøg.

3. Fortsæt, indtil der ikke er flere lus. I kort, glat hår vil det tage ca. 1⁄2 time. I langt og kraftigt hår kan kæmning tage over en time. Vask balsamen ud og kæm igen.

4. Efter sådan en grundig kæmning er der kun evt. luseæg tilbage. Sidder de mere end 1 cm fra hovedbunden, er de sandsynligvis døde. De kan ikke fjernes 100 %, for de er limet godt fast. Der er derfor risiko for, at nye lus udklækkes inden for de næste 10 dage. Derfor skal du kæmme mindst hver 4. dag og helst oftere. Hvis du finder lus igen, kan der være lagt nye æg, og det betyder 10 dage mere. Bliv ved.

5. Et godt råd: Sæt en god film på, åbn en pose guf, tænd for et historiebånd eller læg farver og papir frem. Det er vigtigt, at barnet er beskæftiget, så I får en hyggestund ud af projektet.

Første lus i huset

Har I aldrig haft lus? Så undersøg blot familiens hår, når der kommer besked om luseudbrud. Det gør I ved at kæmme som beskrevet herunder. Er der levende lus, vil de blive fanget i tættekammen. Har I haft lus? Så undersøg alle i huset grundigt en gang om ugen. Hvert år er der en landsdækkende kampagne Store Lusedag, hvor alle opfordres til at kæmme.

Fakta om lus

 • Hovedlus lever tæt ved hovedbunden, hvor de trives i varme og fugt.
 • Lus lægger æg, som de limer fast på et hårstrå helt nede ved roden.
 • En voksen hunlus lægger 5-8 æg om dagen.
 • Efter 6-10 dage udklækkes æggene. Nye lus er på størrelse med et lille sandkorn.
 • Lus suger blod fra dag 1 og skal have blod min. 2 gange pr. døgn.
 • En lus lever ca. 3 uger. Den skal være i håret for at leve. Lus, der sidder på tøj, huer, hovedpuder osv., kan højst overleve i to døgn. Derfor er skolen eller institutionen lusefri efter en weekend.
 • Lusen bliver helst siddende på sin vært. Den kan ikke hoppe eller flyve.Kun kravle. Lus smitter derfor kun ved helt tæt kontakt: To, der sidder tæt sammen hår mod hår, giver hinanden et knus, låner børster og puder af hinanden osv.
 • Lus er mest udbredt hos de 3-10-årige børn, men de kan også tage bolig i forældrenes hår. Hele familien skal derfor tjekkes.

7 tips, der er værd at huske

 • Bevar roen. Lus er ingen skam.
 • Kæm en halv til en hel time.
 • Giv besked til institutionen.
 • Giv besked til dem, I har været sammen med den sidste uge.
 • Skift sengetøj, og vask det tøj, barnet har brugt de sidste to dage.
 • Læg børster, kamme og hårelastikker i fryseren i et døgns tid.
 • Kæm mindst hver 4. dag i de næste 14 dage efter udbruddet.

Mest læste artikler