Kæmpe-flåter bringer vanvittig smitsom dødelig sygdom til Danmark

Hvert år rammes danskere af den farlige bakterie-infektion, borrelia, som overføres til mennesker via flåtens bid. Nu er der dog endnu en farlig sygdom, du kan få fra flåtbid i Danmark.

I takt med at temperaturen stiger som følge af klimaforandringerne, bliver forholdene for flåter mere gunstige. Det gælder også de mere eksotiske flåter, der kommer med trækfuglene fra de varmere himmelstrøg.

Eksempelvis kommer flåt-arten Hyalomma marginatum tættere og tættere på os, og bringer en langt farligere sygdom med sig, end dem vi kender fra de danske flåter, skriver DR Nyheder.

Ebola-lignende symptomer

Flåt-arten Hyalomma marginatum er dobbelt så stor som den danske skovflåt – og sygdommen den potentielt bærer, kan minde om dit værste mareridt. Flåt-arten kan sprede den meget dødelige sygdom Krim-Congo hæmorragisk febervirus.

– Det er en ebola-lignende infektion, hvor man kan bløde gennem alle kropsåbninger. Den er vanvittig smitsom. Hvis en patient kommer på hospitalet med den, er det ikke ualmindeligt, at sundhedspersonale også bliver smittet, siger epidemilog René Bødker til DR.

Utrolig smitsom og med høj dødelighed

Krim-Congo Hæmorragisk febervirus har en meget høj dødelighed på omkring 30%. Derudover er infektionen utrolig smitsom, så sygdommen spredes meget hurtigt og meget let. Det er ikke ualmindeligt, at patienter overfører infektionen til sundhedspersonale, der ellers tager sine forholdsregler.

Endnu ikke den største bekymring

Selvom den store flåt vækker opsigt, er de andre flåt-arter og sygdomme mere bekymrende, siger epidemiologen.

Selvom flåten er observeret i Danmark, er sandsynligheden for, at den bider en person og giver infektion, meget lille. Derimod er borrelia meget almindeligt blandt de danske flåter og hvert år er den skyld i mange sygdomstilfælde hos mennesker.

Virusset TBE, som også er at finde hos de danske flåter, registreres også oftere, end det tidligere har gjort. TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, adskiller sig fra borrelia blandt andet ved at blive overført langt hurtigere fra flåt til menneske, og hurtig fjernelse af flåten, har dermed ingen forebyggende effekt.

TBE kan ligeledes ikke behandles med antibiotika, som borrelia i mange tilfælde kan. Du kan læse mere om hjernebetændelsessygdommen TBE her.

Dine kæledyr er også i farezonen

Blandt de mulige flåt-art-tilflytterer, kan engflåten også tilskrive sig listen. Den er i særdeleshed til fare for din hund, og du bør derfor som hundeejer være ekstra opmærksom.

Flåten har hjemsted i Nordtyskland, men er ved flere tilfælde observeret i Danmark. Hvis den etableres fuldt ud i Danmark, kan det blive på bekostning af din pelsede ven.

Hvis du vil have tips til at undgå de farlige kryb, kan du læse mere her.

Mest læste artikler