Kan blive sensommerens helt store plageånd

Danskerne møder exceptionelt mange myrer i år sammenlignet med tidligere år. Skadedyrsekspert spår, at kurven ikke er toppet endnu.

myre - closeup

De løber hurtigt og arbejdssomt rundt på køkkenborde, gulve og terrasser, hvor de især tiltrækkes af madvarer og sukkerkilder. Mens vi sidste år i grove træk slap for de aktive myrer, er den sorte havemyre nu i markant vækst, og skadedyrsbekæmpere landet over har ekstremt travlt med at få bugt med det lille insekt.

“Myrebestanden er meget afhængig af vejret, hvor varmen sætter skub i myreproduktionen. Efter en mild vinter, et lunt forår og næsten fem sommeruger med høje temperaturer har den sorte havemyres reproduktion fået de bedste betingelser”, siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse, og fortsætter:

“Allerede efter de første varme uger fik vi utrolig mange henvendelser om at bekæmpe myrer. Vi
har indtil videre fået 15-18 procent flere myrehenvendelser i år sammenlignet med sidste år – og
myresæsonen er højst sandsynligt ikke toppet endnu”.

Myldrende plage

I slutningen af vinteren graver myredronninger sig typisk ned under sten, brædder eller brænde og venter på, at det bliver forår, hvor byggeprocessen går i gang. Især i forårs- og sommermånederne tager arbejdermyrerne fat og etablerer myreboet, ofte til gene for husejerne.

“Generne fra myrer er betydelige. De udgør egentlig ikke nogen umiddelbar sundhedsskade, men de bliver hurtigt en pestilens, når de på række finder ruter indendørs eller går i madvarer. Myrerne volder desuden store problemer for haveejere, når de etablerer boet under havefliserne, så fundamentet bliver ujævnt og kræver reparation”, siger Claus Schultz.

Selvom den stigende myrebestand betyder et nedslående år for haveejere, er kampen mellem myre og haveejer langt fra forbi, når sommeren går på hæld. Et myrebo kan eksistere i op til 25 år, og det er derfor en god ide at komme myreboet til livs så hurtigt som muligt.

“Det er vigtigt at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig for stort. Små bunker af sand nær furer og sprækker og huller mellem fliserne er typiske tegn på myreaktivitet. Ofte kan man også følge myrernes færden hen til myreboet”, siger Claus Schultz.

En god tommelfingerregel er altid at fjerne mad og sukkerholdige kilder efter brug, da det vil tiltrække myrerne. Har man først opdaget et myrebo, skal man hurtigst muligt sørge for at få ødelagt boet. Her anbefaler Claus Schultz, at man bruger kogende vand eller insektmiddel beregnet til myrer.

Mest læste artikler