Klanner: Sådan bekæmper du billerne som angriber din mad

Flæskeklanner, også kendt som klanner, er et skadedyr du kan møde i mange danske hjem. Her får du mere af vide om, hvad de angriber, og hvordan du forebygger og bekæmper klannerne.

Flæskeklanner kaldes også klanner

Flæskeklanner, eller klanner, som er dens gamle folkenavn (Dermestes lardarius), er en bille, der tilhører insektfamilien klannerne. 

Klannerne lever udendørs, men kan også findes indendørs i hele landet. 

Klannerne anses også som vigtige for nedbrydningen af organiske materialer, og lever af ådsler. 

Udendørs lever billerne af dyrerester såsom døde gnavere, gamle hvepsebo og fuglerester, hvoraf navnet ”naturens skraldemænd” kommer fra.

Får du klannerne ind i dit hus, vil de leve af dine madvarer, og betegnes derfor som et skadedyr.

Læs også: Husbukke – skadedyrene som spiser dit hus op indefra

Sådan ser klannerne ud

Klanner larve

Dette skadedyr formerer sig ved at lægge æg, som senere udklækker sig til larver. Det tager cirka en måned fra æg til fuldvoksen bille, og klanneren bliver omkring 10 millimeter i længden. Selve larven er brun med lange brune børster ud fra kroppen. Ofte findes larverne i gulve og sprækker, hvor den søger ned, før den bliver til en decideret bille. 

Klanner larve
Foto: Getty Images

Klaner bille

Klanner er en del af billefamilien og er let at genkende på den aflange krop. En voksen klan er 7 – 9 mm lang. Den er let genkendelig med sin sorte krop med et gråt tværbånd hen over vingerne. På tværbåndet har klanen seks sorte prikker. Arterne imellem har forskellige kendetegn i farven, hvor de kan være både sorte, brune, og grålige. 

Klanner i lejlighed

Klanner kan komme ind i både huse og lejligheder, fordi de er gode flyvere, så de kommer nemt ind af åbne vinduer om sommeren. Ofte kan klanneren også sprede sig fra lejlighed til lejlighed gennem rørføringer og sprækker i gulve og paneler. Hvis du bor i en etageejendom, kan det derfor være en god ide at advare dine naboer om den ubudne gæst.

Hvor lever flæskeklanner?

Klanner kan findes både i naturen og indenfor i huset, hvis der er de rette levevilkår. I naturen lever klanner af rester fra fuglereder eksempelvis fjerrester og andet affald. I huset lever billerne af gamle madrester. Der kan være særlig mange klanner i forbindelse med døde dyr, eksempelvis mus på loftet, som billerne tiltrækkes af. 

Er klanner et skadedyr?

Klanner er kategoriseret som et skadedyr, men kaldes også “naturens skraldemænd”, fordi de spiser resterne efter eksempelvis døde dyr og forladte fuglereder. Oplever man at have mange klannere i boligen, er det ofte et tegn på, at noget er galt, eksempelvis en død mus på loftet. Der findes også klanner, som går efter uldne sweatre, som de gnaver hul i.

Forskellige arter af klannere

Der findes typisk fire forskellige typer af klannere, som folk plages af.

  • Flæskeklanner: Denne art er sort eller brunlig med et beige bånd midt på kroppen med seks sorte pletter.
  • Husklanner: Let aflang og brunlig, næsten sort.
  • Pelsklanner: Sortbrun og ofte med hvide pletter på ryggen.
  • Brun pelsklanner: Denne ligner pelsklanner, men er helt klædt i brunt.

Hvad lever klannere af?

Klanner kan leve af mange forskellige ting. I naturen oftest af rester fra døde dyr, men i huset kan det være havregryn, hunde- og kattefoder, røget kød og kiksekrummer. Pelsklanneren lever primært af organisk rester såsom krummer og døde insekter.

Klanner, også kaldet flæskeklanner
Foto: Getty Images

Klannerne gør skade på din mad

Klannen dukker oftest op i køkkenet, hvor den kan angribe madvarer som skinke, pølser og ost. 

Hos klannerne kan både larver og voksne gøre skade, men det er hovedsageligt larverne, som påfører skader til din mad. 

I nogle tilfælde gnaver larverne sig ind i træværker eller andet materiale.

Klannerne kan også dukke op i kælderen og på loftet, hvor de kan leve af eksempelvis døde mus. 

Er flæskeklanner farlige?

Hvis madvarer opbevares korrekt i eksempelvis køleskab og fryser, gør klanner ikke skade, og selv hvis man støder på en enkelt klanner, er der ikke grund til at sætte det store bekæmpelsesapparat igang. Klanner er ret almindelige og ofte harmløse. Madvarer skal dog kaseres, hvis du finder skadedyret i dem. Sørg for at lukke affaldsposen tæt og bære den ud med det samme.

Hvordan slipper man af med klanner?

Fordi klanner tiltrækkes af døde dyr og madrester, vil den bedste forebyggelse være at holde et rent og hygiejnisk hjem, hvor madvarer er opbevaret korrekt. Bor du i hus, er det også en fordel at bekæmpe eksempelvis mus, da de døde mus tiltrækker klanner. Støvsug jævnligt, også i sprækker, da der samler sig brødkrummer, og opbevar dyrefoder i tætte beholdere.

Klannerne kan flyve, og de kommer gerne ind i huset på varme sommerdage, og derfor kan det være en fordel med et net foran vinduer og ventilatorer. 

Hvis du har gjort dette og stadig er så uheldig at blive invaderet af klanner, så kan du selv gøre nogle tiltag.

Bekæmpelse af klanner

Klannerne er et almindeligt insekt, og et par biller i huset er ikke ualmindeligt eller farligt. Det kræver ingen bekæmpelse, og du kan selv fjerne dem.

Hvis klannerne har lagt æg i huset, er det nok med en grundig rengøring af formerringsstedet.

Du kan fjerne billerne ved at bruge støvsugeren. For at være sikker på, insekterne ikke spreder sig, bør støvsugerposen lægges i en tætlukket plasticpose. Læg derefter posen i fryseren, inden du smider den ud. 

Hvis du finder klanner i dit tøj, kan du fryse dit tøj i tre dage, hvorefter både biller, larver og æg vil være døde. Du kan også vaske tøjet ved 60 grader. 

Madvarer bør du undersøge grundigt og inficeret mad bør kulde- eller varmebehandles inden du smider det ud. 

Ved frysning skal temperaturen være under -18 til -20 grader i en uge for at dræbe klanen.

Det er vigtigt, at madvarerne tages fra almindelig stuetemperatur og ned i fryseren. Tager man dem fra køleskabstemperatur, kan klannerne blive akklimatiserede og overleve frysningen.

Angrebne madvarer kan også varmes til over 55 grader i mere end en time inden de kasseres.

Du kan undersøge, om der skulle være et dødt dyr, eksempelvis under gulvet, i kælderen eller på loftet, som du ikke har opdaget. Når dyret fjernes, vil klannerne ofte forsvinde med det samme.

Flæskeklanner gift

Du skal ikke selv begynde at lægge gift mod klanner. Er problemet særligt stort, vil det mest effektive være at tilkalde en skadedyrsbekæmper, som lægger en lugtfri gift, som vil gøre det af med de små biller.

Mest læste artikler