Snegle som nyttedyr og byttedyr
![]() |
Løbebillen æder både dræbersnegleæg og små dræbersnegle. |
Snegle har fået et dårligt ry, efter den såkaldte dræbersnegl har gjort sit indtog i danske haver. Men de gode snegle nedbryder gamle planterester og hjælper til med at skabe nyt muld. De er byttedyr for andre dyr og dermed en forudsætning for et rigt dyreliv, og endelig er der nogle arter, som faktisk er med til at reducere bestanden af dræbersnegle.
Find nøgen havesnegl om natten
Det er kun dræbersneglen, og nøgen havesnegl, der angriber planterne. Nøgen havesnegl bliver kun 2 til 3 cm og er nataktiv, så den kan være lidt svær at få øje på. Men oplever du, at salat eller andre blade får gnavet huller, så grib lommelygten en aften, og se efter dem.
Glanssnegle spiser dræbersneglens æg
![]() |
Dræbersnegl æder død artsfælle , deraf navnet dræbersnegl. |
Nogle lidt upåagtede snegle er glanssneglene – fx stor glanssnegl og kælderglanssnegl, der er mindre snegle med hus. De er rovsnegle og har den gode vane, at de mæsker sig i æg fra dræbersnegle. De kan også spise helt små dræbersnegle.
Kældersnegl nedbryder organisk materiale
En anden snegl, der kan spise dræbersnegle-æg, er plettet gråsnegl (kældersnegl). Den er også set overfalde og spise voksne dræbersnegle, men det er især dens rolle som nedbryder af organisk materiale, der gør den god for haven.
Find dræbersneglens æg
![]() |
Her er dræbersneglens æg. Det er dem, du skal finde og destruere. |
Den bedste måde at bekæmpe dræbersneglene på er at finde sneglenes æg og destruere dem. Og når du ved, hvor de lægger æg i din have, har du ydermere den fordel, at de ofte vender tilbage til de samme steder for at lægge æg. Så ved du, hvor du skal lede.
Ødelæg ikke æglægningsstedet
De lægger fx æg under et bunddække eller ved en gammel træstub. Og lad endelig være med at ødelægge det gode æglægningssted, for det er nemlig også sådanne steder, der tiltrækker dræbersneglenes fjender som glanssnegle og løbebiller, der også spiser både æg og unge dræbersnegle. Snegleæggene kan du finde lige nu i din have, så det er nu, du skal bekæmpe næste sommers dræbersnegle-bestand.
Dræbersneglene og tørken
2013 gav et koldt og tørt forår efterfulgt af en lang, tør og varm sommer.
Det er ikke ideelt for dræbersnegle, så der var færre dræbersnegle, og de var mindre end i en normal sommer. Det betyder, at de gjorde mindre skade på vores planter. Det tørre klima betød også, at sneglene ikke vandrede så langt, så de har ikke spredt sig så meget som andre år.