Epidemi i Norge: Nu er skægkræet kommet til Danmark

Nu er et nyt skadedyr kommet til Danmark. Insektet, der de seneste år har terroriseret norske hjem, er en større, behåret og mere genstridig slags sølvfisk. Navnet er skægkræ, og det invasive skadedyr formerer sig i hobetal, bevæger sig overalt i boligen og kravler rundt i dine madvarer...

Har du set en sølvfisk pile over gulvet for nylig? Så bør du måske tjekke, om du i virkeligheden lægger hus til et nyt skadedyr, der er kommet til Danmark for ganske nylig.

Navnet er skægkræ, og insektet er i familie med sølvfisken – men noget større, og noget mere besværlig at komme til livs. Skægkræet er vokset hastigt frem i Norge de seneste 5-6 år, hvor de op til to centimeter lange insekter har været et stort og ubehageligt problem i mange norske hjem. Og nu ser det problem ud til at fortsætte i Danmark.

Flere har skægkræ uden at vide det

 – Vi har fået de første henvendelser både fra private og fra et museum, der er angrebet af, hvad der har vist sig at være skægkræ. En del flere har givetvis skægkræ uden endnu at vide det. De tror måske, der er tale om almindelige sølvfisk, men undrer sig over, at der er så mange, at de ikke forsvinder, og at insekterne for eksempel pludselig er i madvarer, siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Læs også: Kakerlakker i Danmark – sådan bekæmper du dem

Sådan undgår du væggelus

Svære at få bugt med 

I modsætning til den velkendte sølvfisk, vi ser på badeværelset og andre fugtige steder, er det betydelig mere ubehageligt at få skægkræ på besøg i hjemmet.

De større insekter formerer sig nemlig i hobetal, når de først er rykket ind, og de kan være meget svære at få bugt med. Derfor mener Claus Schultz, at det er en stor fordel at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig stort:

 – Genen fra skægkræ er ret betydelig. De gør ikke nogen større skade, men i modsætning til sølvfisk spreder de sig rundt i huset, sætter sig bag reoler og skabe og går i vores madvarer. Og mens problemer med sølvfisk som regel kan klares med en rengøring, er skægkræ svære at behandle, fastslår han.

Skægkræet spreder sig i hobetal

Man ved ikke præcis, hvordan skægkræet spreder sig fra et område til et andet, men det sker formentlig med tømmer, møbler og andre genstande, de skæggede dyr kan gemme sig i.

Da skægkræet for første gang blev fundet i Sverige i 1994, var de fulgt med en mand, der havde været på ferie i Indonesien. Senere spredte de invasive insekter sig til Norge, og nu er der konstateret 3 tilfælde af skægkræ i Danmark i henholdsvis Nordjylland, Midtjylland og Nordsjælland.

Hvad skal du gøre, hvis du ser skægkræ?

Man kan ikke gøre noget, for at sikre sig mod de ubehagelige skægkræ. Men bringer du møbler, byggematerialer eller andre nye ting ind i dit hjem, skal du være opmærksom.

– Uanset hvad du bringer ind i dit hjem, er der fare for at få insektet med. Hvis du for eksempel køber et brugt møbel, er der – ligesom med væggelus, sølvfisk eller andre skadedyr – altid en risiko for at få dem ind i hjemmet. Hold øje og reager – det er ufattelig svært at få skægkræene standset, når de først har bredt sig, siger Claus Schultz.

Hvis du har mistanke om at have fået besøg af skægkræ i hjemmet eller på arbejdspladsen, kan du kontakte en skadedyrsbekæmper, der ved at kigge på et foto kan bestemme, om der er tale om skægkræ eller ej.

Sådan ser du forskel på skægkræ og sølvfisk

  • Skægkræ er oftest lidt større end sølvfisk – op til 2 cm plus haletråde og antenner.

  • Har tre karakteristiske lange haletråde og en ”skægget” krop.

  • Skægkræ er lidt lysere, mere brunlige og mindre skinnende end sølvfisk.

  • Skægkræ trives ikke kun i fugtige omgivelser og kan derfor oftere være i stuen og i køkkenet.

  • Skægkræ optræder oftere flere ad gangen – og når du først har dem, er de svære at komme af med.

  • Mens almindelige sølvfisk kan klares med let behandling og rengøring, er skægkræ mere genstridige.

Mest læste artikler