Ørentviste – sådan kommer du af med dem

Ørentviste er nogen gange allevegne: i brevkassen, i haven eller i små sprækker inde i huset. De færreste kan lide de små kryb, men du kan faktisk godt slippe af med dem, hvis du følger biolog Jan Jungerstams råd mod ørentviste. Læs også om ørentviste i mennesker ører.  

ørentvist

Vi har spurg biolog Jan Jungerstam fra firmaet Anticemex ud om alt, der vedrører ørentviste. Anticemex har eksisteret siden 1934 og har filialer i 17 forskellige lande. Ørentviste er kun ét af de skadedyr, som firmaet rådgiver om. Her er Jan Jungerstams præcise og beroligende karakteristik af ørentvisten:

Gør ørentviste skade?

– Indendørs gør de egentlig ingen skade, hvis man ser bort fra, at de kan opleves som ubehagelige. Ude i haven kan de derimod godt gøre en vis skade, fordi de godt kan lide at spise frugt og planter som dahlia og roser for blot at nævne et par stykker. Ørentviste regnes dog for at være ganske uskadelige, og de kommer først frem, når det bliver mørkt uden for – og mest om natten.

Hvilke arter af ørentviste findes i Danmark?

– Der findes i alt fem forskellige arter af ørentviste i Danmark, men de lever alle sammen på nogenunde samme måde. De er altædende og holder sig ikke tilbage for noget. Den mest almindelige art hedder faktisk bare “almindelig ørentvist”. Den har vinger og kan flyve, men gør det sjældent. Kløerne anvendes faktisk ikke kun til forsvar, men også til at pakke vingerne sammen med,

Hvad er den normale måde at bekæmpe ørentviste på?

– Hen på sensommeren er det normalt, at de kommer ind ved at krybe op til brevsprækken, hvor de kan komme ind med avisen. Det er særligt i sensommeren, hvor ungerne er vokset til, at man får oplevelsen af, at der er rigtigt mange.

Det er også en perfekt tid for ørentvistene, da der er grøde i alle planter, og de har både meget at spise og meget at gemme sig i. Når de er på jagt efter mad, kan de let forvilde sig ind gennem en åben dør eller nogle revner i huset.

Sådan slipper du for myg og myggestik

Hvorfor hedder det ørentviste? Det skyldes ikke, som nogen tror, at insektet godt kan lide at kravle ind ørerne på folk, når de sover, for at lægge deres æg der. Navnet skyldes nogle aftegninger på ørentvistens vinger, der giver mindelser om et øre. Man kan ganske vist finde eksempler på ørentvister, der har fundet vej til menneskers øre. Det skyldes dog ikke, at insektet har noget specielt ærinde i menneskers øre. Det har bare forvildet sig derind på samme måde som det undertiden også sker for andre insekter, der ikke har noget med “øre” i deres navn.

Hvordan kommer man af med ørentviste?

– Ørentviste trives egentlig ikke indendørs. Hvis man vil af med dem, kan man bare samle dem op og smide dem ud. Hvis man synes, det er lidt for klamt, kan man også bruge sin støvsuger til at indsamle dem med.

– En anden effektiv måde er at producere nogle hjemmelavede fælder. Det gør du helt enkelt med bølgepap.

– Du skal bare gøre bølgepappet fugtigt, rulle det sammen og lægge det dér, hvor du har problemer med ørentvistene. Det kan være i bunden af postkassen eller ved en plante, de godt kan lide. Så er det bare om at finde bølgepappet frem om morgenen og skaffe dig af med ørentvistene på den måde, du foretrækker. Hvis du har et drænhul i din brevkassen, så kan du også sætte et net for hullet, så har de meget sværere ved at komme ind i brevkassen.

Læs også: Derfor har du sølvfisk i dit hjem

Læs også: Bekæmpelse af skægkræ

Er det sandt at ørentviste kan krybe ind i ørerne om natten?

– Der er nogen, der tror, at insektets navn på dansk er kommet af, at de kryber ind i øret om natten og kniber hul på trommehinden – men det er en myte.

– Folk synes selvfølgelig, at ørentviste er ubehagelige: de bevæger sig hurtigt, de har klør, og de dukker gerne op i mørket. Men på trods af alt det, må man alligevel konstatere, at de egentlig ingen skade gør

Mest læste artikler