Pas på! Derfor hærges Danmark af rotter lige nu

Rotterne kommer. Det varme vejr får rotterne ud i det åbne - på jagt efter vand. Heldigvis kan du selv tage dine forholdsregler mod den lodne gnaver.

Danskerne står over for et omfattende rotteproblem. Lige nu vælter de store forhadte gnavere nemlig frem i det varme sommervejr, for at slukke tørsten. Rottebekæmperne oplyser, at de fanger 50 % flere rotter end de plejer, og at antallet af anmeldelser har sprunget skalaen. 

Der ligger flere forskellige faktorer til grund for de mange henvendelser hos rottefængeren. Blandt andet kan vejrforholdene, corona-tilstanden og danskernes dårlige vaner være årsag til det stigende antal rotter. 

– Der er ekstremt mange rotter i år. Vi får omkring 10 anmeldelser om dagen – det samme som vi tidligere fik på en hel uge på denne årstid,« siger Martin Kjer fra Mk-skadedyr.dk til BT.dk.

Læs også: Mår på loftet – sådan slipper du af med husmår

Vejrforholdene påvirker rottebestanden 

Igen i år har vejret slået rekorder. Først havde vi en ekstremt varm vinter. Januar var den varmeste i 150 år – og det tilskynder rotterne. I frostgrader trives rotternes unger ikke, men ved højere temperaturer kan rotterne yngle, som de vil. 

Efterfølgende kom et forår med store mængder regn. Regnvandet drev rotterne op ad kloakkerne og fik dem til at færdes på land i hobetal. Da regnen var ovre, kom en tørkeperiode, som fik rotterne til at søge vand tæt på mennesker.   

Det høje antal anmeldelser skyldes formentlig også, at mange danskere er mere hjemme som følge af corona. Folk færdes i høj grad i deres haver, og det får dem til at opdage rotterne. 

Den største synder er dog i følge rottebekæmperne, det foder vi lægger ud til fuglene, og de husdyr vi holder. Eksempelvis forsyner vores hønsehuse og kaninbure rotterne med både skjulesteder og føde.

Læs også: Sådan bekæmper du muldvarpen

Sådan holder du rotterne for døren

  1. Sommeren kalder på havearbejde, men vær opmærksom på, hvor og hvordan du opbevarer dit haveaffald. Store kompostbunker kan nemlig skabe gode betingelser for rotterne, der gerne bygger rede og finder gemmesteder i de bløde bunker. 

  1. Vær opmærksom på nedfaldsfrugt og høst gerne træerne, før frugten rammer jorden. De firbenede kræ nyder nemlig lige så godt af frugten, som vi gør. 

  1. Begræns foder til fuglene. Hvis du fodrer havens fugle, skal du ikke lægge mere ud, end hvad fuglene kan nå at spise på en dag. Tænk også over, hvor du placerer foderet. Hæng det op, hvor det er mindre tilgængeligt for rotterne frem for at smide det på plænen eller fliserne. 

Sølvfisk – 6 simple tips til at bekæmpe insektet

  1. Hvis du har dyr, skal du måske forbedre deres hjem. Hæv dit hønse- eller kaninbur mindst 20 centimeter over jorden. Gem foder af vejen, så rotterne ikke kan komme til det, og sørg for, at der ikke ligger rod omkring huset. 

Mest læste artikler