Pas på: Invasivt kryb kan komme ind med måltidskassen

Det skæggede, lille kryb, der er beslægtet med sølvfisken, har siden 2017 invaderet de danske hjem. Læs, hvad du skal gøre, hvis du opdager de ubudne gæster.

Det invasive skadedyr skægkræ kommer ind i boligen - også i din måltidskasse

Skægkræet – et to centimeter langt, gråligt lille kryb med skæg. Det lodne skadedyr er ikke ligefrem appetitligt at se på. Derfor er det rædselsfuldt at vide, at de netop trives i produkter som mel og havregryn og finder vej til dit hjem gennem madvarer.  

For modsat skægkræets lookalike-fætter, sølvfisken, så er det ikke kun fugtige steder, der tiltrækker krybet til hjemmet. Det sejlivede skægkræ finder vej på mange måder og kan leve af stort set alt – med undtagelse af hårde møbler. Særligt foretrækker de pap, papir og madvarer, og netop derfor finder de også vej til dit hjem gennem din måltidskasse. Det skriver TV2 Lorry.

– De fleste får skægkræ ind i boligen ved faktisk selv at tage dem med, for eksempel med posten, pakker, dagligvarer, måltidskasser og byggematerialer, siger Nicoline Egebjerg Holm, konsulent hos Absolut Skadedyrsservice.

Gå ikke i panik!

Selvom de små kryb er ulækre, er der dog ingen grund til panik. Skægkræene er hverken farlige at spise, de bider ikke, og der er intet, der tyder på, at de viderebringer sygdomme.

Ifølge Nicoline Egebjerg Holm, kemiingeniør og konsulent i Absolut Skadedyrsservice, er der en række ting, du kan gøre, hvis du opdager de ubudne gæster. I Go’ Morgen Danmark råder hun danskerne til at kigge huset grundigt efter i sømmene ved at løfte potteplanter fra gulvet og kigge nederst i sokkeskufferne. 

Det kan også hjælpe med hyppig støvsugning og rengøring, hvis du vil holde skægkræene nede.

Finder du skægkræ kan du fryse tingene, de befinder sig i, ned, da frosten dræber skadedyrene. Dog anbefales det, at du smider det ud, hvis du finder noget med skægkræ i.

Mest læste artikler