Husmår på loftet – sådan slipper du af med husmåren

En husmår gør stor skade, når den flytter ind på loftet. Noget af det værste er, at en husmår kan buldre meget kraftigt på loftet. Desværre har den også for vane at støje i de tidlige morgentimer, mens resten af husets beboere sover. Læs her hvordan du sætter mårfælder op. Eller endnu bedre: hvordan du kan holde husmåren helt ude af dit hus.

En husmår slipper nemt ind

En enkel måde at komme af med en husmår er at lukke alle huller, så den ikke kan komme ind på loftet. Dens indgangshul finder du for det meste ved en vindskede eller skotrende, langs tagrygningen eller ved en kvist. Også en enkelt tagsten, der sidder skævt, eller et manglende trådgitter i en ventilationskanal kan gøre det muligt for en husmår at slippe ind på loftet.

En husmår kan sno sig

Hvis et almindeligt hønseæg kan komme igennem et hul, kan en husmår også. Husk, at måren skal være ude, når hullerne lukkes – og den må ikke have unger på loftet. En husmår har normalt unger fra først i marts til sidst i juli.

Undgå ræv og mus i hus og have

En husmår er ikke vild med høj musik

Der findes rigtig mange gode råd om, hvordan man skræmmer en husmår ud fra loftet.

Én metode er at tænde både radio og lys på loftet i det øjeblik, måren begynder at buldre – og altså ikke at have det tændt hele tiden. Det stresser husmåren, så den til sidst flytter.

Sæt radioen på fuld udblæsning, når du tager væk i dagtimerne, hvor husmåren gerne vil have ro til at sove. Et ultralydsapparat kan også afhjælpe problemet.

Tre lugte, som en husmår ikke bryder sig om

En husmår bryder sig heller ikke om stærkt lugtende stoffer som naftalin, paradiklorbenzol eller hjortetakolie, som du kan stille i skåle eller hænge i gazeposer på loftet. Desværre er en husmår dog ret hårdfør og vil i mange tilfælde vænne sig til lugtene.

Fang måren i en fælde

Den mere radikale løsning er derfor at fange måren i en fælde, som du kan købe i jagtforretninger.

Det er bedst at stille fælden op udendørs, gerne ved et buskads eller langs en hæk. Spørg eventuelt vildtkonsulenten ved det lokale statsskovdistrikt til råds.

Et hønseæg med et lille hul i er den bedste lokkemad til fælden. Læg nogle æg forskellige steder nær huset, så lader en husmår sig lettere lokke af ægget i fælden.

En mår er gået i fælden – hvad nu?

Hvis du sætter en fælde op, skal du have en plan for, hvad du vil gøre, hvis det lykkes dig at fange en husmår på dit loft.

Er du ikke ligefrem jæger, må du betale dig til en aflivning hos dyrlægen. Hvis du ikke har samvittighed til det, kan måren også køres væk og slippes løs. Men husk på, at den kan finde hjem over store afstande.

Hvilken mår fælde skal du købe?

  • Sørg for at købe en fælde, der af relevant myndighed er godkendt til at fange mår.
  • Fælden skal efterses både morgen og aften.
  • Fangne dyr skal straks tages ud, alt andet er dyrplageri.
  • Tjek altid, om den fangede mår har unger. De bør afleveres til en af Dyrenes Beskyttelses vildtplejestationer, som tager sig af dem.

Sådan vinder du kampen mod dræbersneglene

Gift mod husmår er forbudt!

Du må ikke lægge rottegift eller anden gift ud. Bedøvende midler må heller ikke lægges ud. Der er nemlig stor risiko for, at husmåren slæber rundt med den forgiftede lokkemad, så husdyr eller mennesker kan komme i berøring med giften.

Husk desuden også, at hvis måren ikke ødelægger noget, kan den gøre nytte omkring huset ved at spise mus og rotter.

Læs også: Mosegrise – sådan bekæmper du dem

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler