Styr på lopperne

Lopper rammer tilfældigt. De skyldes ikke dårlig hygiejne, og så er de nemme at blive kvit, både på hunde, katte og mennesker. Læs dyrlæge Christina Brocks råd mod lopper.

Har din hund eller kat lopper?

Spørger man en dyreejer, om hunden eller katten har lopper, er svaret næsten altid: “Nej”. Ikke desto mindre finder dyrlæger lopper på mange hunde og katte. Det kan være hele året, men især i sensommeren er lopperne aktive

Hvornår er der flest lopper?

De største loppemareridt opleves typisk, når man kommer hjem fra sommerferie, eller når sommerhuset eller campingvognen har stået tom i en periode.

Gulvene bugner af færdigudviklede lopper i kokoner. De venter blot på de rigtige stimuli: vibrationer, infrarød varme, udåndingsluft eller lys, så klækkes der tusindvis af lopper, og de angriber både mennesker og dyr.

Sådan spotter du lopperne

Lopperne kan enten ses med det blotte øje, eller man kan fange dem med en tættekam. Når familiens medlemmer bides af lopper, får de små røde, meget irriterende og stærkt kløende bid.
Nogle gange er det kun en enkelt i familien, som får alle biddene, enten fordi hun/han smager bedst, eller fordi vedkommende naturligt har tættere kontakt med hund eller kat.

Lopper er ikke tegn på dårlig hygiejne

Det, at hunden eller katten har lopper, er tabubelagt, fordi vi fejlagtigt kæder springfyrene sammen med dårlig hygiejne. Lopper slår sig ned tilfældigt, men fordi så mange ikke er/eller ikke vil være opmærksomme på lopperne, opdages de for sent.

Omgivelserne skal også behandles for lopper

Det nemmeste er at give kæledyre en månedlig forebyggende behandling mod lopper, INDEN dyrene møder loppen, men er skaden sket, skal bekæmpelsen tilrettelægges grundigt.

En loppe tilbringer størstedelen af sin udviklingscyklus i omgivelserne og ikke – som mange tror – på dyret. Derfor skal både hunden og dens omgivelser behandles, og voksne lopper, æg, larver og pupper skal væk.

Egnede loppemidler

Loppemidlerne Advantage®, Frontline Combo® og Bayvantic ® er egnede, når lopper skal bekæmpes, fordi de på en gang er meget effektive mod de voksne lopper på dyret og samtidig forebygger de, at der spredes ny loppesmitte fra dyret til hjemmet.

Lopper i en hunds pels.Lopper i hundens pels kan ses med det blotte øje

Grundig rengøring i hjemmet

En grundig rengøring af hele hjemmet, samtidig med at hunden behandles med et loppemiddel er strengt nødvendig.
Støvsugning fjerner en del umodne loppestadier, og muligheden for at sprede smitte nedbringes. Vær særlig omhyggelig med at støvsuge alle paneler, sprækker og hjørner.

Smid støvsugeposen væk efter rengøring

Efter rengøring skal støvsugerposen smides ud eller brændes. Ellers vil støvsugeren blot fungere som en rugekasse, der sender nye lopper ud i omgivelserne. Vask også alle løse tæpper, puder og betræk.

Tiden efter lopper

Selv om dyret efterfølgende behandles regelmæssigt, vil man kunne støde på enkelte levende lopper mange måneder efter den egentlige plage.
Det skyldes, at lopperne klækkes på forskellige tidspunkter, men er hunden i behandling, er loppernes æra slut i det hjem, muligheden for en ny loppemyriade er ødelagt.

Mest læste artikler