Udbredt skadedyr: Hver tredje dansker har haft besøg

En undersøgelse viser, at næsten hver tredje dansker har haft besøg af dem, og hvis du først har stiftet bekendtskab med dem, kan det være svært at se bort fra. Læs hvordan du selv undgår at få besøg af det ulækre skadedyr.

Har man først haft besøg af rotter i hjemmet, er det næppe noget man glemmer. En ny rundspørge blandt 1.001 danskere, foretaget af Yougov for skadedyrsbekæmperen Rentokil, viser at 32 procent har haft besøg af den ubudne, lodne gæst enten i huset eller på grunden. Og det kan være en intimiderende oplevelse, lyder det fra en skadedyrsekspert.

“Rotter er i manges øjne det mest ulækre dyr, man kan forestille sig. Har man haft en rotte indenfor, kan det tage lang tid, før man for alvor føler sig hjemme igen. Og ser man én gå omkring i haven, føles det også intimiderende og skræmmende – for ikke at tale om, at de er bærere af en række bakterier” siger Claus Schultz, formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse i en pressemeddelelse.

Foto: Getty Images.

Risikoen er størst for parcelhusejere

Selv om man bor i en etageejendom eller lejlighed, er man ikke nødvendigvis forskånet for de ulækre skadedyr. Rotter kan nemlig kravle op gennem rørene i en etageejendom, og næsten hver femte af dem, der bor i lejlighed eller etageejendom, har haft besøg af rotter. Dog er der størst risiko for at få besøg af de uønskede gæster, hvis man bor i parcelhus. 45 procent af de adspurgte, der bor i parcelhuse, har haft rottebesøg i enten huset eller haven.

Faktisk er rotten det skadedyr, danskerne mindst ønsker at stifte bekendtskab med i deres hjem, og for 54 procent af de adspurgte er det netop rotter, der ligger øverst på denne liste. På andenpladsen ligger væggelus, som 21 procent af danskerne frygter mest.

Sølvfisk – 6 simple tips til at bekæmpe insektet

Tips til at undgå rotteangreb på dit hjem:

•Kig på huset udefra med en rottes øjne. Hvor ville den forsøge at komme ind?

•Gå rundt om huset med en tommestok og kig efter huller. Et hul på størrelse med en 2-krone – eller en tommestoks bredde – er nok, til at en rotte kan mase sig igennem.

•Tjek om udluftningsriste sidder løst. Det er også oplagte indgange for rotter.

•Fjern nedfaldsfrugt fra haven, og hvis du har et skur, som du opbevarer frugt og grønt eller foder i, så brug spande med låg frem for flamingokasser, som en rotte hurtigt kan gnave sig igennem.

•Har du oplagret en brændestabel, kan det tiltrække rotter og mus.

•Hvis du har et foderhus til fuglene i haven, så sørg for afstand til træer og buske.

•Har du mistanke om rottebesøg, så kontakt din kommune. Det er gratis.

Mest læste artikler