Tagrender og nedløbsrør

Tjek tagrenden, og undgå vandskade

Her kan du læse alt om tagrender og nedløbsrør. Et gennemsnitligt hus i Danmark rammes hvert år af næsten 100 tons vand. Det er derfor vigtigt, at du regelmæssigt sørger for at tjekke tagrenden for skidt, blade, stykker af tegl og anden snavs. Det vil nemlig mindske risikoen for at få vandskade.

Læs mere

Konsekvensen af dårlige tagrender

Det er vigtigt, at man investerer penge i gode tagrender, nedløbsrør og afløb. Konsekvensen ved dårlige tagrender er nemlig langt dyrere, hvis der fx skal betales for at ordne fugtskader på husmuren. Der er også en risiko for at få råd og svamp, hvis tagrenden ikke renses mindst én gang om året. Hvis du ikke sørger for at rense tagrenden, og der opstår vandskade, så dækker forsikringen som regel ikke.

Tagrender i plast eller metal?

Det er muligt at vælge sine tagrender i både plast eller metal, som let kan klikkes sammen. Det betyder, at det på ingen måde er svært at udskifte tagrenderne, hvis det viser sig at være nødvendigt.

Placering af nedløbsrør

Hvis du er ejer af et lidt ældre hus, kan du godt risikere, at selve tagrenden eller nedløbsrøret er dimensioneret for småt i forhold til de store regnmængder, som vi får i Danmark. Hvis du derfor oplever, at det ikke altid hjælper at rense tagrenden og brønden, så bør du overveje, om dimensionerne er forkerte.

Det har desuden også stor betydning, hvor nedløbsrøret et placeret. Hvis nedløbet er placeret midt på tagrenden, så skal hver halvdel af tagrenden kun kunne klare vandet fra halvdelen af taget. Hvis nedløbet derimod er placeret i den ene ende af taget, så skal tagrendens kapacitet kunne klare vand fra hele taget. Forhør dig i dit lokale byggemarked, hvor det er muligt at få tagrender i alle størrelser og former.

Det rigtige tagrendeudstyr

Når du skal rense tagrender, er det rart at have det rigtige udstyr til at gøre det med. Du skal fx have fat i et rensegreb til at fjerne slam, sand og blade med. Derudover skal du også have en split, som bruges til at løsne og fjerne forstoppelser i afløbsledningerne.

Sådan kan du forlænge dine tagrenders levetid
Ødelagt tagrende

Sådan kan du forlænge dine tagrenders levetid

Hvis tagrenderne bliver tilstoppede, kan det vand, der sjasker ud over kanterne, i værste fald medføre fugtskader på husets træværk og frostsprængninger på murværk, sokler og fundamenter.

Valg af tagrende: Find den bedste type til dit hjem

Valg af tagrende: Find den bedste type til dit hjem

Nye, tætte tagrender er sundt for dit hus. Flere af de nyeste typer kan du selv sætte op. Her gennemgår vi fordele og ulemper ved tagrender af zink, kobber, stål, aluminium og plastik. 

7 uundværlige redskaber til dit tagrendeapotek

7 uundværlige redskaber til dit tagrendeapotek

Man skal ikke gå ned på udstyret, og slet ikke når det gælder tagrender. Her er 7 enkle og billige redskaber til dit hjemmeapotek til tagrenden.

12 nedløbsrør der ikke gider være statister

12 nedløbsrør der ikke gider være statister

Nedløbsrør er et vandrør, der desværre ikke kan graves ned, som det hænger der udspændt mellem taget og jorden. Det er der nogle husejere, der synes skal være løgn. Se 12 nedløbsrør med attitude.

Tagrenden skal klæde huset – sådan vælger du rigtigt

Tagrenden skal klæde huset – sådan vælger du rigtigt

Tagrenden er en synlig bygningsdel, som du kan vælge at gøre meget diskret eller gøre en dyd ud af. Tænk på gennemgående farver og overvej også, hvilken facon tagrenden skal have – halvrund eller firkantet. Og hvilket materiale den skal være lavet af.

Sådan bliver du klar til den store skylle

Sådan bliver du klar til den store skylle

Dine tagrender skal være rene, så de kan tage imod vandmængderne fra oven - men det gør ikke noget, at de løber over med skybrud.

Tjek tagrender, nedløbsrør og afløb, når det regner

Tjek tagrender, nedløbsrør og afløb, når det regner

Dine tagrender, nedløbsrør og afløb kræver en grundig gennemgang og rensning efter løvfald og før vinterens nedbør sætter ind. Se, hvordan du går frem, når vil vedligeholde tagrenden og nedløbet.

Sådan udskifter du det ødelagte nedløbsrør

Sådan udskifter du det ødelagte nedløbsrør

Et gammelt nedløbsrør af plastik kan blive ødelagt ved nærkontakt med en tungt lastet trillebør o.lign. Mindre skader i tagrende eller tagnedløb kan reddes med et ekstra stykke tagrende eller nedløb, der limes fast og lukker hullet.