Sådan kan du forlænge dine tagrenders levetid
Hvis tagrenderne bliver tilstoppede, kan det vand, der sjasker ud over kanterne, i værste fald medføre fugtskader på husets træværk og frostsprængninger på murværk, sokler og fundamenter.
Her kan du læse alt om tagrender og nedløbsrør. Et gennemsnitligt hus i Danmark rammes hvert år af næsten 100 tons vand. Det er derfor vigtigt, at du regelmæssigt sørger for at tjekke tagrenden for skidt, blade, stykker af tegl og anden snavs. Det vil nemlig mindske risikoen for at få vandskade.
Det er vigtigt, at man investerer penge i gode tagrender, nedløbsrør og afløb. Konsekvensen ved dårlige tagrender er nemlig langt dyrere, hvis der fx skal betales for at ordne fugtskader på husmuren. Der er også en risiko for at få råd og svamp, hvis tagrenden ikke renses mindst én gang om året. Hvis du ikke sørger for at rense tagrenden, og der opstår vandskade, så dækker forsikringen som regel ikke.
Det er muligt at vælge sine tagrender i både plast eller metal, som let kan klikkes sammen. Det betyder, at det på ingen måde er svært at udskifte tagrenderne, hvis det viser sig at være nødvendigt.
Hvis du er ejer af et lidt ældre hus, kan du godt risikere, at selve tagrenden eller nedløbsrøret er dimensioneret for småt i forhold til de store regnmængder, som vi får i Danmark. Hvis du derfor oplever, at det ikke altid hjælper at rense tagrenden og brønden, så bør du overveje, om dimensionerne er forkerte.
Det har desuden også stor betydning, hvor nedløbsrøret et placeret. Hvis nedløbet er placeret midt på tagrenden, så skal hver halvdel af tagrenden kun kunne klare vandet fra halvdelen af taget. Hvis nedløbet derimod er placeret i den ene ende af taget, så skal tagrendens kapacitet kunne klare vand fra hele taget. Forhør dig i dit lokale byggemarked, hvor det er muligt at få tagrender i alle størrelser og former.
Når du skal rense tagrender, er det rart at have det rigtige udstyr til at gøre det med. Du skal fx have fat i et rensegreb til at fjerne slam, sand og blade med. Derudover skal du også have en split, som bruges til at løsne og fjerne forstoppelser i afløbsledningerne.
Hvis tagrenderne bliver tilstoppede, kan det vand, der sjasker ud over kanterne, i værste fald medføre fugtskader på husets træværk og frostsprængninger på murværk, sokler og fundamenter.
Det er en god idé at rense og efterse tagrender og nedløb to gange om året – forår og efterår. Vigtigst er det når bladene er faldet af træerne og før sne og regn for alvor sætter ind.
Nye, tætte tagrender er sundt for dit hus. Flere af de nyeste typer kan du selv sætte op. Her gennemgår vi fordele og ulemper ved tagrender af zink, kobber, stål, aluminium og plastik.
Man skal ikke gå ned på udstyret, og slet ikke når det gælder tagrender. Her er 7 enkle og billige redskaber til dit hjemmeapotek til tagrenden.
Nedløbsrør er et vandrør, der desværre ikke kan graves ned, som det hænger der udspændt mellem taget og jorden. Det er der nogle husejere, der synes skal være løgn. Se 12 nedløbsrør med attitude.
Tagrenden er en synlig bygningsdel, som du kan vælge at gøre meget diskret eller gøre en dyd ud af. Tænk på gennemgående farver og overvej også, hvilken facon tagrenden skal have – halvrund eller firkantet. Og hvilket materiale den skal være lavet af.
Plast, zink, kobber, stål... Tagrender findes i mange materialer, udtryk og farver - vi giver dig et overblik over mulighederne.
Undgå vandskader ved at fjerne blade og andet skidt fra tagrenden. Sørg også for, at hældning går ned mod afløbet.
Dine tagrender skal være rene, så de kan tage imod vandmængderne fra oven - men det gør ikke noget, at de løber over med skybrud.
Får du en vandskade på dit hus, der skyldes, at tagrenderne har været stoppet til med blade, så dækker din husforsikring ikke.
Dine tagrender, nedløbsrør og afløb kræver en grundig gennemgang og rensning efter løvfald og før vinterens nedbør sætter ind. Se, hvordan du går frem, når vil vedligeholde tagrenden og nedløbet.
Et gammelt nedløbsrør af plastik kan blive ødelagt ved nærkontakt med en tungt lastet trillebør o.lign. Mindre skader i tagrende eller tagnedløb kan reddes med et ekstra stykke tagrende eller nedløb, der limes fast og lukker hullet.