Sådan kan du forlænge dine tagrenders levetid

Hvis tagrenderne bliver tilstoppede, kan det vand, der sjasker ud over kanterne, i værste fald medføre fugtskader på husets træværk og frostsprængninger på murværk, sokler og fundamenter.

Ødelagt tagrende

Fjern gamle blade og spul grundigt

Det er et “must”, at du renser dine tagrender for skidt og nedfaldne blade om efteråret og om nødvendigt også om foråret. Når du har fjernet alle bladene – hvilket du kan gøre med hænderne eller en planteske – skal du rense det mere sejlivede skidt af med vand og en grov børste. Til sidst spules tagrenderne og nedløbsrøret grundigt med haveslangen.

Lap hullerne straks

Når du er færdig med rengøringen, er det tid til at gå tagrenderne nærmere efter i sømmene. Hvis dine tagrender er af metal, kan der med årene opstå tæringer eller utætheder i samlingerne.

Flere måder at lappe på

Til mindre huller og utætheder kan du bruge en dertil egnet tætningsmasse, som du påfører i et tyndt lag med en bred pensel. Er der tale om en større skade, kan det være nødvendigt at bruge asfalttape.

Du forlænger tagrendernes levetid

Ved at reparere tagrenderne kan du forlænge deres levetid med flere år. Men den mest effektive metode, når der er hul i tagrenden, er at skære det ødelagte stykke væk og sætte et nyt stykke op ved hjælp af samlestykker.

Tjek for rust

Rustskader på metal-tagrenderne kan du nemt klare ved først at fjerne rusten – eller så meget af den som muligt – med en stålbørste og dernæst male hen over stedet med reparationsmaling til metal.

Tagrenden skal have det rigtige fald

Tagrenden skal også have det rigtige fald ned mod nedløbsrøret, hvilket vil sige cirka 1 cm pr. meter. Du kan tjekke, om faldet er i orden, ved at lade vand fra haveslangen løbe gennem tagrenden et par meter fra afløbsrøret.

Bagfald skal rettes op

Hvis det viser sig, at din tagrende har bagfald, skal den rettes op, hvilket du gør ved at justere rendejernene, der holder tagrenden på plads. Når du har bragt din tagrende “up to date”, er den parat til en ny lang arbejdssæson med masser af vand.

Denne artikel blev først bragt på idenyt.dk i 2009. Den er senest opdateret den 2. juni 2022

Mest læste artikler