Byg en ny trappesten på en weekend – sådan gør du

Mangler din dør en trappesten? Du kan bygge en ny på en weekend.

En dør uden trappesten

Denne trappesten er nem, billig og frem for alt hyggelig at lave. Kombiner det sjove med det praktiske og brug en weekend på en ny trappe til dit hus eller værksted. Trappestenen kan også laves i rektangulær form, og ”fyldet” kan nemt bestå af små mursten, eller anden form for belægning. Se, hvordan du trin for trin laver en trappe af sten foran din hoveddør.

Det skal du bruge til en trappesten:

Værktøj:

 • Blyant samt snor til konstruktion af skabelon
 • Murespand
 • Mørtelblander til boremaskinen
 • Mureske
 • Fugeske
 • Kost eller pensel til at rense med
 • Vaterpas
 • Hammer
 • Bræt

Materialer til trappetrin:

 • 2 fundamentblokke
 • 24-25 chaussesten (10 x 10 x 10 cm)
 • 6 sække tørbeton
 • Små marksten
 • ca. 0,5 m2 papir eller pap til skabelon
 • Klinkerens

Trin 1: Lav en skabelon til din trappesten

skabelon til trappesten

Lav en skabelon af papir, der svarer til dit trappetrins færdige figur. Vi valgte at lave nøjagtig et halvt cirkelslag med en diameter på ca. 100 cm, der svarer til dørens bredde. Den nemmeste måde at lave et halvt cirkelslag på er ved at hæfte en snor i centrum af dørtrinnet, binde den fast til en blyant i trappens radius, og tegne på papir hele vejen rundt.

Trin 2: Grav 30 cm dybt

trappesten omrids

Placer skabelonen på græsset, og stik kanten af hullet med en spade imens papiret ligger på. Du kan evt. også markere linjen ved at skære i græstørvet med en kniv. Grav hullet ud i 30 cm dybde, og stamp i bunden.

Trin 3: Fyld sten i hullet

trappesten fundament

Læg to fundamentblokke i hullet og fyld marksten, småsten, murbrokker og lignende i hullerne. Fyld op til 4-5 cm fra kanten.

Trin 4: Fyld med beton

trappesten med cement i fundamentet

Rør tørbetonen op med vand som beskrevet på posen. Konsistensen skal være som en tyk grød, der skal kunne trænge ned imellem stenene. Sæt evt. et par støttebrædder langs trappens bagkant og i hjørnerne ved dørtrinet, så cementen ikke render ud. Støttebrædderne kan du holde fast med at par sten. Fyld trappehullet op med cement, næsten til kanten, og stamp det sammen med et lille bræt, hvorefter du lader cementen tørre til næste dag.

Trin 5: Læg chaussestenene

chaussesten lægges på plads

Næste dag: Rør en ny portion tørbeton op. Den skal være fastere end den du brugte til at hælde i trappehullet. Læg en klat beton i kanten af fundamentet og læg en chaussesten på. Fortsæt hele vejen rundt, og tjek hele tiden at stenene ligger rigtigt. Dine sten skal helst ligge en cm højere inde ved dørtrinnet, så vandet løber væk fra trappen. Tjek med et vaterpas, at især de to yderste chaussesten er i vater, da det er afgørende for hele trappens færdige udseende. Lad cementen sætte sig lidt en times tid, før du fuger.

Trin 6: Fug kantstenene til dit trappetrin

chaussesten fuges

Fyld nu med en fugeske cement i fugerne. Pres den godt ind og ned, og skrab det overflødige væk. Vask stenene af umiddelbart efter med en pensel dyppet i vand. Dæk af med plastik, og lad det tørre til næste dag.

Trin 7: De små sten lægges

trappen pyntes med små sten

Lav endnu en portion ret fast tørbeton, og fyld hullet næsten op, til du er ca. 1 cm fra kanten. Læg nu dine strandsten i cementen i et tæt mønster. Det er en god ide at have flere sten klar, end du skal bruge, da du undervejs i lægningen nok bliver nødt til at kassere nogen, pga. forkert størrelse, farve eller form. Sørg for, at du varierer dine stens farver, så du ikke ender med fx at have alle de hvide i den ene side. Bank hver enkelt sten let ned med en hammer, så den sidder i ’til halsen’, der skal være mindst halvdelen nede i betonen.

Trin 8: Gør overfladen på trappestenen jævn

trappestenen jævnes

Læg et bræt hen over stenene, og slå efter med en hammer, så overfladen bliver jævn og til at holde ud at stå på, selv med bare tæer. Stænk nu vand på stenene, så betonen bliver vådere, og glat efter med kosten eller en svamp. Sørg også for at fjerne overskydende beton fra brostenene, mens den stadig er våd.

Trin 9: Din nye trappesten er færdig

færdig trappesten

4 ekstra tips, når du bygger en trappesten

Fjern rester med klinkerens

Når betonen er tør efter ca. et døgn, fjernes de sidste rester beton og kalkslør med klinkerens. Brug en blød børste, og pas på med øjne og hud. Husk at efterskylle med rent vand.

Tørretid

Tørretiden afhænger helt af vejret, men regn med ca. 1 døgn. Og husk, at betonen først er hærdet igennem efter 14 dage, så gå forsigtigt indtil da.

Brug ikke flintesten

Det er vigtigt, at du ikke bruger flintesten til din trappesten, idet de for let kan sprænge i frostvejr.

Ikke sten fra stranden

Det er faktisk forbudt at hente sten på stranden, så stenene skal enten købes eller samles fra egen grund.

Denne artikel blev først bragt på idenyt.dk i 2009. Den er senest opdateret den 3. juni 2022.

Mest læste artikler