Byg en ny trappesten på en weekend

Trappen her er nem, billig og frem for alt hyggelig at lave. Kombiner det sjove med det praktiske og brug en weekend på en ny trappe til hus eller værksted. Trappen kan også laves i rektangulær form, og ”fyldet” kan nemt bestå af små mursten, eller anden form for belægning. Se, hvordan du gør det trin for trin.

Du skal bruge:

Indgangen før weekenden og det nye dørtrin.
Værktøj:
Blyant, samt snor
til konstruktion
af skabelon
Murespand
Mørtelblander
til boremaskinen
Mureske
Fugeske
Kost/ pensel
til at rense med
Vaterpas
Hammer
Bræt

Materialer:
2 fundamentblokke
24-25 x chaussesten,
10 x 10 x10
6 sække tørbeton
(f.eks. Maxit 0-4mm)
Små marksten,
ca. en halv m2
Papir eller pap til
skabelon

Klinkerens


På næste side kan du se, hvordan du bygger trappestenen – trin for trin. #br
Trin 1: Lav en skabelon

 

Lav en skabelon af papir, der svarer til dit trappetrins færdige figur. Vi valgte at lave nøjagtig et halvt cirkelslag med diameter på ca. 100 cm, der svarer til dørens bredde. Den nemmeste måde at lave et halvt cirkelslag på, er ved at hæfte en snor i centrum af dørtrinnet, binde den fast til en blyant i trappens radius, og tegne på papir hele vejen rundt.

Trin 2: Grav 30 cm dybt

 

Placer skabelonen på græsset, og stik kanten af hullet med en spade imens papiret ligger på. Du kan evt. også markere linjen ved at skære i græstørvet med en kniv. Grav hullet ud i 30 cm dybde, og stamp i bunden.

Trin 3: Fyld sten i hullet

 


Læg to fundamentblokke i hullet og fyld marksten, småsten, murbrokker og lignende i hullerne. Fyld op til 4-5 cm fra kanten.

Trin 4: Fyld med cement

 


Rør tørbetonen op med vand som beskrevet på posen, konsistensen skal være som en tyk grød, der skal kunne trænge ned imellem stenene. Sæt evt. et par støttebrædder langs trappens bagkant og i hjørnerne ved dørtrinet, så cementen ikke render ud. Støttebrædderne kan du holde fast med at par sten. Fyld trappehullet op med cement, næsten til kanten, og stamp det sammen med et stykke bræt, hvorefter du lader cementen tørre til næste dag.

Trin 5: Læg stenene

 


Næste dag: Rør en ny portion tørbeton op. Den skal være fastere end den du brugte til at hælde i trappehullet. Læg en klat beton i kanten af fundamentet og læg en sten på. Fortsæt hele vejen rundt, og tjek hele tiden at stenene ligger rigtigt. Dine sten skal helst ligge en cm højere inde ved dørtrinnet, så vandet løber væk fra trappen. Tjek med et vaterpas, at især de to yderste sten er i vater, da det er afgørende for hele trappens færdige udseende. Lad cementen sætte sig lidt en times tid før du fuger.

Trin 6: Fug kantstenene

 


Fyld nu med en fugeske cement i fugerne. Pres den godt ind og ned, og skrab det overflødige væk. Vask stenene af umiddelbart efter med en pensel dyppet i vand. Dæk af med plastik og lad det tørre til næste dag.


Trin 7: De små sten lægges

 

Lav endnu en portion ret fast tørbeton, og fyld hullet næsten op til du er ca. 1 cm fra kanten. Læg nu dine strandsten i cementen i et tæt mønster. Det er en god ide, at have flere sten klar end du skal bruge, da du undervejs i lægningen nok bliver nødt til at kassere nogen, pga. forkert størrelse, farve eller form. Sørg for at du varierer dine stens farver, så du ikke ender med fx at have alle de hvide i den ene side. Bank hver enkelt sten let ned med en hammer, så den sidder i ’til halsen’, der skal være mindst halvdelen nede i betonen.

Trin 8: Gør overfalden jævn

 


Læg et bræt hen over stenene og slå efter med en hammer, så overfladen bliver jævn og til at holde ud at stå på, selv med bare tæer. Stænk nu vand på stenene, så betonen bliver vådere og glat efter med kosten eller en svamp. Sørg også for at fjerne overskydende beton fra brostenene, mens den stadig er våd.

På næste side får du fire ekstra tips, der gør arbejdet lidt nemmere. #br
4 tips:

Fjern rester med klinkerens
Når betonen er tør, efter ca. et døgn, fjernes de sidste rester beton og kalkslør med klinkerens. Brug en blød børste og pas på med øjne og hud. Husk at efterskylle med rent vand.

Tørretid
Tørretiden afhænger helt af vejret men regn med ca. 1 døgn. Og husk at betonen først er hærdet igennem efter 14 dage, så gå forsigtigt indtil da.

Brug ikke flintsten
Det er vigtigt, at du ikke bruger flintesten til trappen, idet de for let kan sprænge i frostvejr.

Ikke sten fra stranden
Det er faktisk forbudt at hente sten på stranden, så stenene skal enten købes eller samles fra egen grund.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler