Gør selv betontrappen pæn igen

Trappen af beton kan let smuldre, få løse dele og se trist ud efter nogle år. Men i mange tilfælde kan du selv gøre den pæn igen. I denne guide viser Anders Utsten, hvordan du gør.

Gør selv betontrappen pæn igen

Fiks løse flader og frostsprængninger

En betontrappe skal stå model til meget – lige fra regn, sne, salt og til is. Hvis din trappe ikke er gået helt fra hinanden, kan du selv fikse den op, så den holder endnu nogle år. Med opskriften kan du rette op på løse flader og mindre frostsprængninger.

Sådan gør du betontrappen pæn

Foto: Anders Utsten1. Trappen før renoveringen. Mange års sne og is-skraberi samt grov slitage har resulteret i løse dele og sprækker. Et tidligere forsøg på at reparere den er ikke blevet så heldigt. Nu tager vi kampen op.

Foto: Anders Utsten2. Først skal du fjerne alle løse dele, og det som er på vej til at løsne sig. Her er der tale om flere dele og store porøse områder. Det er nødvendigt at gå grundigt til værks, uden at du knækker alt for meget af. Børst løsdelene væk undervejs med en blød børste.

3. For at den nye beton skal kunne fæstne sig på trappen, er det en god ide at anvende armering. Her er der ikke plads til armeringsjern. I byggemarkedet kan du få flere typer net, der klarer opgaven fint. Eller bor et 8 mm hul i midten af skaden, de steder det er nødvendigt.

For at den nye beton skal kunne fæstne sig på trappen, er det en god ide at anvende armering.

Foto: Anders Utsetn4. Slå en rustfri bolt ind midt i hullet. Brug en større bolt om nødvendigt. Slå den så fast du kan uden at ødelægge trappen yderligere.Har du ikke rustfrie bolte, kan du bruge en galvaniseret.

Foto: Anders Utsten5. Når alt løst materiale er væk, er det godt at behandle med en primer. Den binder materialet og sikrer betonen større fæste på det gamle underlag. Følg brugsanvisningen på primeren nøje.

Foto: Anders Utsten6. Bland betonen grundigt, så der ikke er klumper i. Bland gerne mindre mængder ad gangen, da den tørrer rimelig hurtigt. En kraftig boremaskine med et piskeris er ideel til formålet, men det kan også gøres i hånden.

Foto: Anders Utsten7. Nu skal du blot dække alle huller med blandingen. Dæk gerne resten af trappen af, så du ikke “klatter” uhensigtsmæssigt. Er hullerne dybe, kan det være nødvendigt at lappe ad flere omgange med god tørretid imellem. Når du har lagt sidste lag, lader du det tørre lidt – og så finjusterer du.

Foto: Anders Utsten8. Med en pensel, et pudsebræt og en spatel kan du glatte betonen, så resultatet bliver så jævnt og glat som muligt. Dette kan gøres ad flere omgange med lidt tørretid imellem. Dæk arbejdet med en pressenning el. lign, hvis det er varmt. Ellers tørrer arbejdet for hurtigt og sprækker opstår.

Foto: Anders UtstenSkab et nyt trin

Er trinene for ødelagte eller skaden for stor, er det ikke nok at reparere overfladen. Så må du støbe et nyt trin. Her har du brug for yderligere spænde-værktøj og opklodsning. Rådfør dig evt. med en murer, før du selv giver dig i kast med opgaven.

Det skal du bruge til jobbet

Foto: Anders UtstenBeton – få hjælp i dit byggemarked. Tag evt. et foto af trappen med, så produktet ligner mest muligt.
Hammer, mejsel, børste og spatel til at fjerne løsdele med.
Piskeris og spand til betonblandingen.
Primer som sikrer vedhæftningsevnen.
Pensel til finish.
Slibeværktøj som anvendes, når betonen har tørret nogen tid.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler