Sådan gør du din trappe skridsikker

Trapper er årsag til flere tusinde faldulykker hvert år. Den fare kan du kraftig beskære, hvis du følger et eller flere af disse 7 gode råd til at sikre trappen.

Syv måder at sikre dig mod faldulykker på trappen

1. Klæb skridsikker tape på trappetrinene

Der findes mange forskellige specialtapes på markedet, der er skabt til at sikre trapper. Dette kan nemt du gøre på allerede etablerede trapper. Disse non-slip, faldsikrende tapetyper findes i mange forskellige farver, teksturer og tykkelser. Det skulle derfor være muligt at finde en skridsikker tape, som visuelt passer præcist til den trappe, den er tiltænkt til. 

2. Læg lister ned i trinene

Indlejrede lister på skridsikker plads.  
Lister indlejret i trappetrinene (Foto: vinduespladsen.dk)  

Står du for at bygge nyt hus, så har du mulighed for at vælge en trappe, hvor der allerede er indlejret lister i trinene. Listerne skal være anbragt tæt på kanten på hver enkelt trin.

Dette er også en mulighed i allerede eksisterende trapper, men her handler det om at være træfsikker, for du kan ikke bare udskifte listerne, hvis listerne viser sig at have det forkerte udtryk. I så fald vil det være hele trappen eller alle trinene, der skal udskiftes. 

Læs også: Sådan bygger du en gør-det-selv trappe

3. Anvend stålplader med profileret overflade

Stålplader til skridsikker trappe.  
Skridsikker ståltrappe.  

Hvis udtrykket i din bolig kan tåle det, og skridsikkerheden har stor prioritet, kan det være en god idé at bruge industrielt udseende stålplader med profiloverflade. Det vil gøre det meget usandsynligt, at nogen uprovokeret lige pludselig falder på trappen. Den eneste ulempe er, at hvis uheldet er ude, så slår man sig hårdere på en ståltrappe.  

4. Mal trappen

En lakeret trappe er generelt en lille smule farligere end de fleste malede trapper. Hvis du vælger den rette maling, kan fordelene dog rykkes yderligere til de malede trappers fordel. Der findes nemlig mange kvaliteter af maling, der har en mere kornet og dermed mere skridsikker karakter. Det er for eksempel sket via tilsætning af sandagtige og gummiagtige materialer. 

5. Gør belysningen på trappen bedre

Faldulykker kan naturligvis også skyldes noget så enkelt som dårlig belysning på trappen. Trappen er ofte et sted, der bliver forsømt i belysningen. Det jo ikke er på trappen, man for eksempel skal sidde og spise eller læse. Det er dog godt at kunne se, hvor man sætter sine fødder, ligesom mere lys på trappen også vil gøre det muligt at spotte ting, som ligger og flyder på trappen, og som man derfor vil kunne risikere at falde i.  

6. Læg tæppe på trappen

Gulvtæppe på på skridsikker trappe.  
Tæpper i halvcirkler på trappen. (Foto: vinduespladsen.dk)  

Har du en glat trætrappe, kan den let gøres mere skridsikker, ved at blive belagt med tæppe. Gulvtæppet eller gulvtæppestykkerne kan ganske nemt monteres på trappen med dobbeltklæbende tape. Sporene fra tapen kan som regel nemt vaskes bort, hvis du på et tidspunkt ønsker at fjerne tæppestykkerne igen.

7. Udstyr trappen med et gelænder

Er der nogen i hustand, som er lidt usikker på benene, kan det være, at tiden er inde til at udstyre trappen med et gelænder. Måske ser det knapt så kønt ud, men en faldulykke på trappen kan være alvorlig, ikke mindst for ældre mennesker. 

Foto: vinduespladsen.dk

Kilder: bolius.dk, homeguides.sfgate.dk 

Læs også: Trappesten – byg et nyt trappetrin på en weekend

Artiklen er oprindeligt fra 2017. Den er seneste blevet opdateret den 17. maj 2022

Mest læste artikler