Tjek punkt for punkt
- Fremgår butikkens navn på hjemmesiden?
- Er der en adresse, e-mail, telefonnummer og navn på den ansvarlige indehaver?
- Er der et telefonnummer, så du kan få oplysninger om varen?
- Ved du præcis, hvad du har købt ud fra beskrivelsen på hjemmesiden?
- Får du oplysninger om leveringsbetingelser og dine rettigheder fx fortrydelsesret?
- Tjek evt. butikken på Google – er der flere forbrugere der er utilfredse med butikken, er der ofte nogen, der skriver om det.
Kig efter e-mærket
Kig efter e-mærket, som kontrollerer, at danske netbutikker overholder love og retningslinier. Se hvilke butikker, der har e-mærket under relevante links.
Tjek prisen
Inden du gennemfører købet, skal du tjekke prisen. Er det hele med – også forsendelsen? Når du handler i udenlandske e-butikker, skal du være opmærksom på, at du i nogle tilfælde også skal betale moms og told. Og det kan godt blive pebret, hvis du køber varer uden for EU.
Varer indenfor EU
Køber du for et mindre beløb, kan du risikere, at forsendelse samt moms og told koster mere end selve varen. Køber du varer inden for EU’s grænser, er moms og told normalt betalt.
Fortæl aldrig om dig selv!
Hvis du skal afgive en masse oplysninger om dig selv for at kunne gennemføre et køb, så overvej om du overhovedet vil handle der. Butikken har pligt til at informere om hvilke oplysninger, der registreres og hvad de skal bruges til. Vær også opmærksom på afkrydningsfelter, hvor du siger ja til at modtage reklamer eller lign.
Læs betingelserne
Du skal altid læse købsbetingelserne, før du handler på nettet. Læg især mærke til mulighederne for at fortryde købet, og om du binder dig til et abonnement eller flere betalinger.
Læs mere om returret og betaling på næste side.#br
Varen dur ikke, hva’ så?
Klag! Kontakt virksomheden hvis du modtager en forkert vare, eller der er mangler ved varen. Det er virksomheden, der skal afholde alle udgifter inkl. porto, hvis det du har købt har fejl, mangler eller er blevet beskadiget i forsendelsen. Gør butikken ikke det, kan du klage hos Forbrugerklagenævnet. Gælder det en vare der ikke fejler noget, men du har fortrudt du har købt, skal du afholde portoudgifterne. Se under relevante links.
Varen kommer ikke!
Kontakt virksomheden – gerne via e-mail. Giv dem en rimelig frist for levering. Er varen ikke dukket op til aftalt tid, kan du anse købet for annulleret. Har du betalt med kort, skal din bank tilbageføre beløbet til din konto, hvis butikken ikke selv gør det.
Betal med kort
Der er mange fordele ved at betale med kort, når du handler på nettet. Benytter du denne betalingsform, kan du få pengene tilbage af banken, hvis varen ikke leveres. Du kan også få pengene tilbageført, hvis der er hævet penge på din konto ved ulovlig brug af dit kortnummer, eller hvis du udnytter din fortrydelsesret og nægter at modtage varen.
Det fulde beløb skal retur
Husk, du skal have det fulde beløb retur. Fx 100 kroner for varen samt 25 kroner i forsendelse = 125 kr retur. Det er kortudstederen, som oftest er din bank, der skal give dig pengene tilbage senest to dage efter, de har modtaget din indsigelse. Klag først skriftligt til butikken med en kopi af brevet til eget brug.
Udskriv, gem og tjek
Udskriv både din ordre og ordrebekræftelse og gem dem. Tjek altid din kontoudskrift for at se, om der er nogle butikker, der har trukket dig for beløbet to gange, eller nogen har misbrugt dit kortnummer.
Send ikke dit kortnummer udenfor en handel
Du skal KUN udlevere kortnummer, udløbsdato og kontrolcifre, hvis du er ved at gennemføre en handel. Netsvindlere er dygtige, og de er overalt. De lover guld og grønne skove, hvis du bare lige sender dit kortnummer. Det må du aldrig gøre.
Overhold spillereglerne
Det er sikkert at købe på nettet, hvis du bare passer lidt på, og ikke lader dig lokke af smarte sælgere og hjemmesider. Hvis du overholder spillereglerne, har du ikke noget frygte.