Pas på din computer

En elskadedækning er god at ha’, når lyn og torden brager hen over Danmark.

Tegning: Niels Poulsen

Af Shila Badstue Brøgger, Forsikringsoplysningen, idényt nr. 6, 2005
Tegning: Niels Poulsen

Den danske sommer er traditionelt rig på lyn- og tordenvejr – og lyn og torden varsler ikke blot en øget risiko for regn: Kraftige lyn medfører også en øget risiko for, at HFI-relæet slår fra, og det kan have alvorlige konsekvenser, hvis du ikke er hjemme.

Hvis lynet rammer din bolig, vil relæet automatisk slå fra og på den måde beskytte de elektriske installationer i dit hjem.

Ud med stikket
Men uanset om du har et HFI- eller HPFI-relæ, kan de elektriske spændinger under et tordenvejr være så store, at der opstår overspændinger i ledningsnettet, der ganske enkelt passerer relæet.

Derfor er det generelt en fornuftig forholdsregel at trække stikket til computer og tv ud, før man tager på ferie, og så snart et tordenvejr nærmer sig, hvis man er hjemme. Derved undgås brand samt ødelagte tv-apparater og pc’er. Slår lynet ned, og tv eller pc kortslutter, vil skaden (og en eventuel brandskade) være dækket under den almindelige indboforsikring og/eller af husforsikringen. Men er skaden sket pga. overspænding i ledningsnettet, er situationen ikke så enkel.

Vælg sikkerhed
Nogle indboforsikringer dækker alene en egentlig kortslutningsskade, mens andre kræver et tilvalg. Det gælder fx den indboforsikring, der hedder Familiens Basisforsikring. Har du sådan en, og har du husket at udvide den med en særskilt elskadedækning, dækker den både overspændingsog kortslutningsskader. Det betyder, at den vil dække ødelagte tv-apparater eller pc’er, selv om lynet ikke er slået direkte ned i huset – netop den type skade, tordenvejr oftest er årsag til.

Vil du trygt kunne nyde din tordenkaffe i de kommende måneder, så brug et kvarter på at læse betingelserne i din forsikringspolice, så ved du, hvordan du er dækket, når det brager løs.

9

Mest læste artikler