Skjul kabler og ledninger

Høje paneler kan være en flot løsning til at gemme kablerne i et gammelt hus, når digitaliseringen banker på døren.

En “digitaliseret familie” i et gammelt hus
Vi har besøgt en “digitaliseret familie” for blandt andet at se deres flotte kabelløsning, der passer fint ind i deres gamle hus. Efter mange forkastede ideer bestemte familien sig for at bygge høje paneler langs alle væggene i husets køkken-alrum, hvor størstedelen af kablerne skulle ligge.

  Fotos: Lise Mortensen Høy og Toneme, Claus Bülow.
  De høje paneler skjuler ledningerne
ganske effektivt.

Gemt langt væk
Da de i forvejen var i gang med en større ombygning, blev der samtidig gjort plads til kabler under loftet i forbindelse med en bjælke, inde bag skabe, i høje fodpaneler etc., så alle kabler er gemt godt af vejen.

Snedkerarbejde
De nye paneler gav samtidig mulighed for at få skjulte rør til radiatorerne og de kom desuden til at fungere som rigtigt flotte radiatorskjulere. Arbejdet blev udført af en snedker efter idé og tegninger af familien selv.

  Fotos: Lise Mortensen Høy og Toneme, Claus Bülow.
  En snedker byggede panelerne, som familien selv tegnede.

Nogle steder er rummet bag panelet fyldt med teknik – andre steder fungerer det som et lille praktisk skab. Helt konkret blev der trukket helt nye kabler til husets strømsystem, da de gamle kabler var i dårlig stand.

Fremtidssikring
Desuden blev der trukket kabler til antenne til satellit og almindelig antenne, netværk til alle husets computere samt højtalerkabler og kabler direkte til de lamper, der skulle stå på hylden over panelet. Og – et godt tips – endelig blev der trukket “lidt ekstra” kabler og kabelrør – til de ekstra komponenter, som fremtidens udvikling måtte kræve.

Fotos: Lise Mortensen Høy og Toneme, Claus Bülow.  
Lampens ledning kommer op af et hul i panelet.  

Sparer el
Familien regner med at spare mellem 30 og 40 procent på el-regningen pga. de nye systemer.

Om familien:
Claus Bülow Christensen og Mikala Poulsen er begge selvstændige konsulenter i Tomorrows NextMedia Consultancy. De har to børn.

Læs på næste side om den intelligente dørlås.#br

 
  En kode låser hoveddøren op.


Intelligent dørlås
Familien bevarede husets smukke gamle dør og installerede en ny lås, der er forbundet til den digitale husstyring. Låsen kan betjenes på flere måder. Den kan låses “digitalt” på den centrale computer i stuen. Den kan betjenes via en kontakt ved siden af døren, og den kan betjenes via e-mail eller sms.
Endelig kan låsen fortsat betjenes med en almindelig nøgle.

God alarm
Låsen betjenes til daglig via en kode på det lille panel ved døren. En kode låser døren op og i. En anden kode indstiller huset på “alarm”. Dette bevirker, at de bevægelsesfølere, der normalt får lyset i huset til at
tænde i de rum, hvor familien opholder sig, overgår til alarmsystemet, så der gives alarm, hvis bevægelsesfølerne registrerer bevægelse inde i huset.

Lysprogram holder tyvene væk
Desuden sætter koden et lysprogram i gang, så lyset i huset tændes og slukkes, som om familien var hjemme.
Hvis der er indbrud eller røgudvikling, sendes der
omgående varsling til såvel familiens mobiltelefoner som til alarmsystemet, og huset går amok i sirener og blinkende lys ude og inde. Det skal nok skabe mere opmærksomhed, end selv garvede indbrudstyve holder af.


Central computer
• Hele husets elektriske system er centralt styret via en computer.
• I alle rum er der lysfølere og bevægelsesfølere, så lyset automatisk tænder, når familien går rundt i huset efter mørkets frembrud. Når der ikke længere er
bevægelse, slukker lyset.
• De fleste kontakter er trådløse; de klæbes direkte op på væggen. Det gør det nemt at flytte dem, når fx møblerne bliver flyttet.
• Familien tænder og slukker lyset i scenarier på den centrale computer. Et tryk på “hyggestemning” dæmper alle lamperne i stuen, mens “spisning” giver lidt mere lys over spisebordet.
• Husets varmeanlæg er styret via computeren. Fx er det muligt at sende en sms og tænde for varmen.
• Tv, musikanlæg, computere, film og fotos ligger på en fælles server, der kan
betjenes fra alle husets
pc-skærme.
• Touch-skærmen i køkkenet er husets centrale computer, hvor elsystem, dørlås og varmesystem styres. Desuden er det en almindelig computer, hvor familien fx googler madopskrifter, ser vejrmeldingen og følger med i nyheder.
• Alle funktioner i huset
kan styres udefra ved hjælp af sms og e-mail.

Mest læste artikler