Stop den digitale indbrudstyv

Der er god grund til, at hele familien aftaler nogle "færdselsregler" for, hvilke oplysninger I deler ud af i e-mails, på Facebook og over telefonsvarerne. For det er ikke kun jer, der er blevet digitale – det er indbrudstyvene også.


Pas på autosvar
I dag kan tyve køre en tur igennem boligkvartererne og notere sig de adresser, der umiddelbart ser ubeboede ud. Herefter skal der ikke mange klik på en bærbar computer til at finde e-mailadresser og mobilnumre tilhørende en bestemt adresse eller de personer, der står på postkassen.
Og hvis autosvaret i e-mailen glædestrålende fortæller, at familien slikker sol i Thailand og først kommer hjem om tre uger, er det jo et godt sted for tyvene at besøge.

Foto: ColourboxMange Facebook-venner
Og det er vigtigt at tænke på alle de steder, hvor familiens medlemmer giver oplysninger. Hvis familiens teenager fx har 600 “venner” på Facebook, er det med garanti en dårlig idé at fortælle dem alle sammen
de helt nøjagtige datoer for
ferieplanerne!

Forsigtighed betaler sig
Dit forsikringsselskab skal nok dække din uforsigtighed, men det er nu sjovere at komme hjem til et helt hjem, end et der er blevet raseret for værdigenstande, når du så at sige selv har inviteret tyvene indenfor via fx Facebook.

Gem fladskærmen og stereoanlægget væk
Dyre mobiltelefoner, ipods, bærbare computere og spillemaskiner, digitalkameraer, stereoanlæg og fladskærme står øverst på indbrudstyvenes lister over genstande, der er nemme at omsætte. Derfor er der god grund til at gemme elektroniske apparater lidt væk.

Tag foto af alt, hvad du ejer
Det er også en god idé at tage fotos af alt, hvad I ejer. Det gælder bøgerne i bogreolen, møblerne, tøjet i klædeskabet, værktøjet, smykker, billeder, køkkengrej osv. Her er det også nemt at tage nærfotos af de mærker, der sidder på alle de elektroniske apparater. Hvis alle oplysninger om fabrikat og serienummer er tydelige, kan apparatet identificeres, og det kan være udslagsgivende for, at du får dine ting tilbage efter et indbrud.

Læs mere på næste side om forsikring og operation mærkning.#br

Operation mærkning
Når du har mærket dine ting og sat et Operation Mærkning-skilt op på hoveddøren og evt. ved vinduer og terrassedøre, tænker tyven sig om en ekstra gang, før han bryder ind. Mærk det synligt, så det er vanskeligt for tyven at afsætte og dermed mindre attraktivt at stjæle. På flere politistationer kan du låne mærkningsudstyr.

Erstatning
Forsikringsselskabet kan kræ­­ve, at du sandsynliggør ejerskabet til det stjålne. Kvitteringer (gerne elektroniske) plus fotodokumentation vil til hver en tid lette sagsbehandlingen hos forsikringsselskabet. I bliver nemmere enige om hvilke effekter, der skal erstattes og om prisfastsættelsen af genstandene.

Scan garantibeviser og kvitteringer
Når politiet finder nogle tyvekoster, skal man kunne dokumentere ejerskabet for at kunne få dem tilbage. En anden mulighed er at gemme bonen og garantibeviset. Scan dem eventuelt ind, så du har dem liggende sammen med dine fotos.

Brænd en cd med det digitale
Det er en god idé at være forberedt på et eventuelt indbrud. Og her er der grund til at overveje, hvad familiens digitale virkelighed betyder. For hvis familiens fotoalbum er digitalt, så det ligger på computeren, kan familiens historie forsvinde ud af døren sammen med computeren ved indbrud. Endnu en god grund til at få taget backup af familiens computere og at brænde fotos af ejendele ned på dvd’er. Husk at backup og dvd’er skal opbevares et sted, hvor de ikke bliver stjålet.

Mest læste artikler