Sluk for strømslugerne, og spar rigtig mange penge

Sluk lyset og de apparater, du ikke bruger. Husk at slukke på kontakten! Det lyder enkelt at spare på strømmen, men det kræver en grundig gennemgang af familiens vaner. Fem apparater med et standby-forbrug på 10 W hver koster omkring 750 kr. i elforbrug om året!

Vi har mange ting, som lige kræver “lidt” strøm

I de fleste familier er der mange små bokse, modemer, printere, fjernsyn, spillekonsoller, mikrobølgeovne og espressomaskiner, og de fleste af dem bruger lidt (eller meget) strøm, selv om de er slukket på off-knappen.

Et lille musikanlæg kan være stor i udgifter

Dekoderen til det digitale fjernsyn er et godt eksempel, hvis den står tændt altid, kan nogle typer bruge for over 200 kr. el om året. Og står der et lille musikanlæg i stuen, viser målinger, at de “værste” bruger mellem 500 og 1.000 kr. årligt på standby.

Tag en grundig gennemgang af teenagerens værelse

Husk også at gennemgå teennageværelset for strømslugere: Computere, playstation og musikanlæg på standby er storforbrugere af strøm.

Sådan går du frem

Hvis du vil være sikker på at få kvalt alle strømtyvene, kræver det en grundig gennemgang af huset. En god hjælper er et sparometer – altså en strømmåler, som du sætter mellem stikkontakten og apparatet. Her kan du direkte aflæse det aktuelle forbrug, og også se, hvad det koster dig om året at have apparatet stående standby.

Få styr på ledninger og afbrydere

Når du har tjek på, hvad der bruger den unødvendige strøm, er næste skridt at organisere kontakter, ledninger og afbrydere, så det er nemt og overkommeligt at få slukket det hele.

Gør det nemt at slukke for strømmen

Hvis projektet skal lykkes i dagligdagen, skal det være nemt at slukke. Hvis stikkontakten til printeren sidder langt inde under skrivebordet, kan en fjernbetjent stikkontakt gøre, at du rent faktisk får slukket.

Styr på skinnen Elsparefonden, tlf. 70 26 90 09

Elspareskinner er gode ved fjernsynet og computeren. Vær opmærksom på, at der findes to slags spareskinner.

Med USB-stik

Den ene tilsluttes computeren med et USB-stik og slukker for strømmen til alle stik i skinnen, når computeren bliver slukket.

Tv-spareskinnen

Den anden – tv-spareskinnen – er den, der anbefales i dag. Her er det stikket fra fx fjernsynet eller computeren, der styrer, hvornår der bliver slukket for strømmen til hele skinnen.

Mest læste artikler