Mursten er porøse og sugende, og murstenene på fx et parcelhus vil hen over året have et meget varieret fugtindhold. Fugten forringer facadens isoleringsevne, og hvis murstenene kunne holdes tørre hele året rundt, ville der i et sådant hus kunne spares omkring 12 % på varmeregningen.
Det er vigtig viden – især nu, hvor vores klima bevæger sig mod mere regn og fugt end tidligere.
Muren skal imprægneres
Vil du forebygge fugtige mursten, skal du forsøge at overfladebehandle murstenene, så de skyr vandet.
Der findes flere produkter til overfladebehandling af tegl på markedet, som Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har testet:
– Fugtindholdet i de imprægnerede mursten bliver reduceret helt ned til to procent, og hvis indholdet før behandlingen har ligget på omkring 16 procent, hvilket er meget normalt i Danmark, giver det en forbedring af murværkets U-værdi på helt op til 32 procent. Og når omkring 40 procent af det samlede varmetab i et parcelhus sker gennem facaderne, betyder det, at der samlet set kan opnås en besparelse på omkring 12 procent på varmeregningen. Tallene er naturligvis afhængige af fugtindholdet før behandlingen og af facadetypen, hedder det fx i en undersøgelse.
Læs også: Spar på energien | Få lavere strømpriser med disse sparetips
Forebygger frostskader
En facadebehandling forandrer ikke husets udtryk eller farve nævneværdigt. Imprægneringsmidlerne er usynlige, når de har fået lov at tørre godt op.
Ud over at forhindre fugtindtrængning, forebygger en behandling også frostskader og gør overfladerne mere afvisende over for snavs og alger, ligesom det reducerer CO2-udledningen.
Endelig er murimprægnering fremstillet, så det lader huset ånde – også efter påføring. En behandling holder i op til 15 år.
Sådan ser en imprægneret mur ud

Læs også: App til grøn og billig strøm – få hjælp til strømpriser
Denne artikel blev først bragt i 2016. Den er senest opdateret den 8. september 2022