Brug den rette hammer, når du gør det selv

En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den til, men de fleste hjem vil være bedst tjent med flere forskellige slags alt efter gør det selv-ambitioner.

Køb et udvalg af hamre

Én hammer alene er som oftest ikke nok i en almindelig husholdning. Almindelige og simple gør det selv-projekter kræver et lille udvalg af forskellige hamre, selvom du bestemt ikke behøver at købe hele registeret af hamre for at passe hus og have. Det gælder om at have den rigtige hammer til det rette job.

Det kan du bruge listehammeren til

En skrabet beholdning af hamre kunne være en listehammer og en lægtehammer. Førstnævnte er en hammer med et mindre, fladt og firkantet hoved, så man let kan slå fx ledningsstifter fast. Bruger man lægtehammeren til det, kan man være ret sikker på, at det går ud over fingeren, når man forsøger at ramme.

En lægtehammer er en rigtig solid, gængs hammer med slag i – det er tømrernes foretrukne hammer, når de kravler rundt og knalder nye lægter på til det nye tag.

Mur- og brolæggerhammeren til det mere avancerede

Flækhammer, mukkert og klaphammerMurhammeren kommer man ikke uden om, hvis man er den lidt mere avancerede gør det selv-type. Den er god til at trække søm ud af murværk, og så er den eminent, når man skal flække en mursten på tværs. Murhammerens nærmeste slægtning er brolæggerhammeren.

De, der kan lide at lægge marksten som gangarealer, bør købe en brolæggerhammer. Den tager lidt mere fat end murhammeren, som også er anvendelig til det job.

Vi med brændeovn har sikkert flækhammer samt mukkert, som også kaldes en klaphammer. De to sidstnævnte er forskellige størrelser næsten ens hamre til samme formål. Det er hamre, der slår igennem, når man bruger dem.

Skafter i træ eller stål og gummihåndtag

Flertallet af skafterne er udført i ask eller hickory, som er nordamerikansk valnøddetræ. Man kan også købe hamre med skafter af stål og med gummihåndtag. Under alle omstændigheder bør man bare en gang imellem give sine skafter en slibning og en mat lak.

Tag hammeren i hånden inden køb

Lad nu være med at købe den billigste. En god hammer, der ligger godt og afbalanceret i hænderne på dig, koster ikke alverden og holder hele livet. Tag hammeren i hånden. Du vil med det samme kunne mærke, om det er en, du kan forlige dig med. Godt værktøj er det halve arbejde som bekendt.

Mest læste artikler