Hvad er en kompressor?

En kompressor er sjældent direkte uundværlig i en privat husstand, men laver du af og til gør det selv-projekter, så kan den være en overvejelse værd.

Hvad bruger man en kompressor til?

Det kan måske lyde lidt voldsomt at investere i en kompressor for at slå søm i, men der skal ikke monteres mange meter raftehegn med store søm, før du ville ønske, at du havde en kraftig sømpistol.

En kompressor med forskelligt tilhørende trykluftsværktøj kan spare både tid og kræfter, og er du først begyndt at bruge den, vil du opdage, at den kan bruges til mere, end du måske først forestillede dig.Trykluftværktøj er effektivt og nemt at bruge, og når du først har anskaffet kompressoren, så er værktøjet også ganske billigt. Og med mindre du har købt en kompressor, der er for lille til dine opgaver, så løber du ikke tør for kræfter selv efter flere hundrede søm.

Læs også: Multihavemaskinen indtager haven

Hvad er en kompressor?

Kig på luftforbrugetDet er ikke helt enkelt at vælge kompressor, fordi de findes i utallige varianter, som dækker mange forskellige behov. Men det er nemmest at foretage et valg, hvis du først gør op med dig selv, hvad du vil bruge af værktøj, og hvor store opgaver, du kommer til at kaste dig ud i.

Du skal først og fremmest kigge på værktøjets forbrug af luft. Fx har en hæftepistol et lille forbrug, da den ikke kører kontinuerligt, men kun bruger luft i et kort øjeblik, når en klamme skydes i, mens en malerpistol kører i længere perioder, og derfor kræver mere luft.Kig på tankens størrelse

Når du vælger kompressor, skal du kigge på hhv motorens og tankens størrelse. Jo større motor, jo hurtigere fyldes tanken med komprimeret luft, og jo større tank, jo længere går der, mellem motoren skal køre. Og du skal være opmærksom på, at det kan være ret generende, hvis motoren skal køre for tit, for en kompressor larmer, når luften skal komprimeres.

Kommer du op i de større kompressorer til gør det selv-brug, der kan drive meget luftkrævende værktøj, skal du være klar over, at du ikke kan klare dig med 230 volt strøm, men skal op i 400 volt.

Læs også: Havemaskiner, der letter havearbejdet

Du skal også kigge på den mængde luft, som kompressoren kan levere i minuttet, for det er målet for, hvilket værktøj, den kan drive. Men kan en kompressor levere 200 l/min, så kan den faktisk godt trække en mejselhammer, der fx kræver 350 l/min, den kan bare ikke køre uafbrudt i et minut. Så skal du bruge meget luftkrævende værktøj i længere tid, så skal du gå efter en stor og kraftig kompressor, mens en mindre kompressor kan klare de fleste små-opgaver.

Mest læste artikler