Fire save du bør have i din værktøjskasse

Forskellige save er gode til forskellige opgaver. Læs, hvad du kan bruge de forskellige save til, og få gode tips til, hvordan du saver korrekt.

forskellige save

Fukssvans til de grove save-opgaver

Foto: Getty Images

En fuksvans kan save i næsten alt – dog ikke altid med lige godt resultat. Fukssvansen er ofte grovtandet og saver hurtigt og sikkert et bræt over. Brug fukssvansen til grove save-opgaver, fx når du skal save gulvbrædder eller bygge legehus i et træ. Fukssvansen efterlader enganske grov skæreflade, ofte med store splinter i, og egner sig derfor kun til grove, typisk udendørs arbejder.

Grensav til de tætsiddende grene på træerne

Foto: Grensav

En mindre sav, der ofte har brede tænder til grov savning på den ene side og smallere tænder til fin savning på anden side. Grensaven skærer på tilbageløbet – altså når du trækker saven tilbage mod dig selv. Det er en stor hjælp, når du skal save en gren af, der sidder over hovedhøjde. Grensaven er også mindre og dermed nemmere at manøvrere rundt mellem de ofte tætsiddende grene på havetræerne.

Nedstryger til de finere saveopgaver

Foto: Getty Images

Egentlig udviklet til at save i metal. Men du kan også bruge den som listesav – altså når du har brug for en fin skæreflade, der kun kræver et par strøg med sandpapiret, før den er glat og fin. Brug for eksempel nedstrygeren, hvis du skal save lister til billed-rammer. Ellers er nedstrygeren til metal og klarer fint at skære en skruespids af, dele en gardinstang i to og lignende.

Stiksav til de hårde saveopgaver

Foto: Getty Images

Nogle gange er det godt med lidt ekstra kraft. Den elektriske stiksav er god, når du skal save meget eller save i hårde materialer. Uundværlig i familier, der bygger om og selv sætter i stand derhjemme. Krydsfiner, laminatgulv, limet træ, spånplade, MDF-plade og melamin-plade er oplagte kandidater til stiksaven.

Forskel på skærefladerne, når du saver

Skærefladen på et stykke træ ser forskellig ud, alt efter om det er savet forfra eller bagfra. Ofte rives der store splinter af træet, når du trækker saven igennem for sidste gang og brættet deles i to. Der, hvor du trak saven igennem de første gange, er der ikke trukket splinter af, og skærefladen er mere jævn og pæn. Det bliver så selvfølgelig den side, der skal vende opad, hvis brættet skal blive til en hylde.

Sådan får du det bedste saveresultat

Hvis du er usikker på materialet, og det ikke er ligegyldigt hvilken side, der skal være synlig, så prøv at save et sted, hvor det ikke kan ses. Så kan du bedst bedømme, om du skal save forfra eller bagfra for at få det bedste resultat.

Leder du efter den allerbedste stiksav? Se stor test af stiksave på Gør Det Selv.

Artiklen blev først bragt i 2008. Den er senest opdateret den 16. juni 2022

Mest læste artikler