Slibning af kædesav – guide til at holde motorsaven skarp

Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden. Her er en guide til slibning af kædesav.

Slibning af kædesav

Er du typen, der elsker at fælde træer, bliver høj af duften af savsmuld og godt kan lide at have hurtige hestekræfter mellem hænderne, ja, så er du formentlig ejer af en motorsav. Saven er et godt og effektivt redskab, som hurtigt kan lægge træer ned i din have eller gøre kål på sankebrændet i skoven. Uanset om du bruger motorsaven til løv eller nåletræ, eller om du bruger den en gang om ugen eller en gang om måneden, er det vigtigt, at den bliver vedligeholdt, og du husker de gode råd til slibning af kædesav.

Gør det selv guide til slibning af kædesav

slibning af kædesav
Foto: Martin Riis

Mindst en gang om året skal din “knallert-økse” have et serviceeftersyn, så den holder sig i form og ikke ældes før tid. Du behøver ikke at tage til en autoriseret forhandler for at tjekke din motorsav. Med en skruetrækker, en fastnøgle, en tandbørste og en kædefil kommer du rigtig langt hjemme i dit eget værksted.

Det vigtigste er, at saven ikke er fyldt med smuds og snavs, og at kæden er skarp. Savsmuld, jord og støv kan samle sig under skjoldet på saven, derfor bør det fjernes og renses. Brug gerne en kasseret tandbørste, der er god til at komme ind i krogene

Det skal du bruge:

motorsav udstyr
Foto: Martin Riis

• Arbejdshandsker
• Olie
• Skruetrækker/fastnøgle (til at løsne skjoldet)
• Kædesavsfile
• Tandbørste
• Evt. en ny kæde og en fil-vinkel

Kædsaven er vigtigst

Kæden er alfa og omega. Er der kommet skidt på, eller har du ved et uheld ramt et søm, skal den have en kærlig behandling. I værste fald skal kæden skiftes ud, men mange motorsavsejere kommer langt ved at rense og ved at slibe den.

Kan du uden arbejdshandsker røre ved motorsavens kæde og ikke skære dig, er det et tegn på, at den trænger til en omgang.

Tænderne på en motorsav slibes med to forskellige file – en rund og en flad, kig i instruktionsbogen, før du går i gang. Vinklen på filen er vigtig, og du kan købe en særlig filvinkel, der sikrer, at du holder den rette position under arbejdet med kæden.

Når du har filet kæden, så tænderne er skarpe igen, er det en god idé at gå motorsaven efter med oliekanden, så den er toptunet og klar, næste gang den skal med dig ud på opgave.

Skift kæden, når tænderne er nede på 3 mm. Vis forhandleren den gamle kæde, så du får den rette. Der findes et hav af modeller, og det er kedeligt at komme hjem med den forkerte kæde.

Gode filetips til slibning af kædesav

slibning af kædesav
Foto: Martin Riis

Spænd fast

Det gør det lettere at file saven, hvis den spændes fast i en filebuk eller en skruestik. Du kan som alternativ sætte saven fast i en kævle. Når saven er spændt fast, er det lettere at holde den rette vinkel på filen.

motorsav
Foto: Martin Riis

Mærk op

Start med den sløveste tand på kæden, mærk den op med en tusch – så du kan se, hvor du er begyndt. Når tænderne er nede på ca. 3 mm bør kæden skiftes ud. Tag den gamle kæde med til forhandleren.

slibning af kædesav
Foto: Martin Riis

Slibning af kædesav

Kør med filen i hele dens længde – med et ensartet tryk. Sørg for, at du filer lige mange gange på hver tand, så kæden slides ens. Se i manualen, hvordan du skal bruge de forskellige file. Slut med at smøre.

Denne artikel er senest opdateret den 11. november 2022.

Mest læste artikler