Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på, om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.
Vælg rawlplug efter belastning
Langt de fleste ophængninger i hjemmet drejer sig om lettere ting. Her kan du klare dig med nogle universalprodukter, der egner sig til det meste. Har du behov for at hænge skabe eller boghylder op på væggen, skal ophængningen kunne holde til stor vægt.
Her har du et væld af muligheder, både hvad angår skruer, og hvad angår de mest hensigtsmæssige rawlplugs.
Vej den ting, du skal have op at hænge
Du er nødt til at veje den belastning som ophængningen skal kunne holde til, finde ud af, hvilket materiale din væg består af, og derefter rådføre dig med din forhandler om, hvilket produkt du skal vælge.
Borehul og rawlplug skal passe sammen
Borehul og rawlplug skal som udgangspunkt have samme diameter.
Til gengæld skal skruen være mindre end rawlpluggen, men skal dog være stor nok til, at rawlpluggen udvider sig, når den skrues i.
Vælg en skrue, der er længere end rawlpluggen, så spidsen stikker ud.
Rawlplug og skrue skal passe sammen
Du bør altid læse anbefalingen fra producenten, så du sikrer dig at rawlplug og skrue matcher. Har du ikke gemt pakken, kan du benytte følgende tommelfingerregel:
- Ved mindre skruer op til 5 mm i tykkelse, skal rawlpluggen typisk være 1 mm større i diameter.
- Ved tykkere skruer bør man vælge en rawlplug der er 2 mm større.
Bland ikke nyt og gammelt
Design af skruer har ændret sig gennem tiden, og i dag er de fleste skruer meget lige fra hoved til spids. Tidligere var skruer mere koniske – altså tykkere ved hovedet.
De ældre rawlplugs er designet til at passe til den koniske form, mens de nyere er designet mere lige skruer.
Test af vaterpas: Byg i lod og helt lige
Rawlplug fås i mange forskellige kvaliteter – vælg den bedste
Det kan være fristende at vælge den store pose med billige rawlplugs frem for de lidt dyrere kendte mærker.
Men der er stor forskel på kvaliteten. Plastikken i de billige rawlplugs er ofte tynd og sprækker let og gribevinger/modhagerne er for spinkle til at gribe ordentlig fast.
Vælg rawlplug efter, hvad væggen er lavet af
Vægge i de danske boliger kan være lavet af mange forskellige materialer. Det har afgørende indflydelse på, hvilken rawlplug du bør vælge. Hvis du ikke ved, hvad væggene i dit hus er lavet af, så find ud af det ved brug af nogle enkle tricks – få dem her.
Lynguide til rawlplugs
Gips
Gipsvægge er kendetegnet ved en tynd væg med et hulrum bag.
Lette ophæng:
Selvskærerne rawlplug, som du skruer i til den er jævn med væggen. Derefter skrues skruen i.
Tungere ophæng:
Her har du brug for en rawlplug hvor skruen udvider rawlpluggen, når den skrues i. Rawlpluggen deformeres, så den fungerer som en form for bolt på væggens bagside.
Mursten
I mursten og andre hårde vægmaterialer skal du bruge en rawlplug der udvides i takt med at skruen skrues i. Det øger friktionen mod siderne i borhullet så skruen holdes fast i væggen.
Gasbeton & hulsten
Gasbeton og hulsten er bløde materialer, hvor skrue og rawlplug kan dreje rundt i borehullet og dermed sidde løs. Her skal du finde en rawlplug med et dobbeltsæt vinger, der fungerer som en form for modhager.
Universal-rawlplug
Til lette ophængsopgaver kan du klare dig med en universalrawlplug, uanset hvad din væg er lavet af.
Artiklen blev først bragt på idenyt.dk i 2010. Den er senest opdateret den 2. juni 2022.