Værktøj: Sådan ved du om du skal købe dyrt eller billigt

Pris og kvalitet følges ofte ad. Men det betaler sig at se nærmere på mulighederne og dit behov – før du køber det dyreste værktøj på hylderne.

Værktøj: Dyrt eller billigt?

Du kan købe værktøj i mange prisklasser, og som hovedregel følges pris og kvalitet ad. Men hvordan finder du ud af, hvornår det kan betale sig for dig at vælge hhv. den billige eller den dyre løsning?

En hurtig søgning på en 18V akku-boremaskine i et par danske byggemarkeder viser, at du kan finde én inkl. batteri til den nette sum af 248 kr., men du kan også finde en model til 4.799 kr. Og sådan er det med det meste værktøj. Det fås i meget forskellige prisklasser, det bedste bud for dig er at se mulighederne an, før du køber.

Få det gamle tapet af væggene. Brug tapetopbløder eller en tapetafdamper.

Køb både og

Det er de færreste, der altid har råd til at købe værktøjet fra den øverste hylde, så det er med at finde en balance, der gør dig i stand til at klare de opgaver, du bliver mødt med i det daglige.

I eksemplet med skruemaskinen er den dyre version selvfølgelig proppet med en hel masse ekstra features,  og den er udstyret med så meget kraft, at den kan klare de allertungeste opgaver. Producenten lover endda, at hvis du taber den fra 2 meters højde ned på beton, så samler du den bare op igen og fortsætter arbejdet. Det går nok ikke med den billige udgave.

Få mere plads og øg husets salgspris med en tilbygning.

Tænk på dit behov

Du skal gennemtænke, hvor meget du kommer til at bruge de enkelte stykker værktøj, og hvor vigtige de er for de opgaver, du skal løse. Skal du bare bruge skruemaskinen til at skrue hylder og billeder op på væggene, så spilder du penge på mange ekstra features og kraft med den dyre udgave. Men er du typen, der selv bygger en udestue eller et skur helt fra bunden, så kommer du til at ærgre dig over manglerne ved de helt billige maskiner, som i værste fald slet ikke tåler den hårde belastning.

Du får, hvad du betaler

Generelt betaler du for kvalitet, holdbarhed, kraft og præcision. De billigste udgaver bliver hurtigt slidte og i nogle tilfælde slidt op. En sløv sav er svær at arbejde med og giver ikke pæne resultater, og en boremaskine, der ikke kan holde ordentligt fat om boret, når der er belastning på, er heller ikke meget værd.

Er du ikke typen, der tager håndværkerbæltet på fra morgenstunden, så skal du nok generelt holde dig fra de allerdyreste maskiner. I mellemlejet kan du ofte finde meget fornuftige maskiner, der har en god balance mellem holdbarhed og kraft, så det behøver ikke være et enten/eller. På næste side får du nogle bud på, hvornår du skal vælge de billige eller de dyre.

Der er ingen grund til at betale i dyre domme for en trappe. Byg den selv!

Mest læste artikler