Det er ikke svært at få lavet nyt ovenlys i hele dit hus

Nærhed til naturen, frisk luft og ikke mindst lys er gavnligt for livskvaliteten. Men mange af de lidt ældre huse har et ret lille vinduesareal. Men det er der råd for. Både i huset er det rent faktisk en overskuelig proces at få indbygget ovenlys, uanset hus- og tagtype.

Det er ikke svært at få lavet nyt
ovenlys i hele dit hus


Ovenlys i soveværelset giver mulighed for at kigge stjerner en klar nat og se solen fra morgenstunden.

Ovenlys er oplagt i alle husets værelser
Det er indlysende, at opholdsrum som stue og spisekøkken har glæde af ovenlys, men også soveværelserne kan forsynes med ovenlys. Rullegardiner, evt. elektriske, kan skærme af for lyset, når der skal soves. Tænk også ovenlys i badeværelset – et ofte overset rum, som med en lille investering kan blive et hyggeligere sted at opholde sig.

Tænk på huseets udseende, når du vælger vinduerne
Når du planlægger din ovenlysløsning, skal fokus selvfølgelig være på, hvordan du bringer mest lys ind i de mørke hjørner. Men vinduerne vil også påvirke husets udseende, så det er vigtigt ikke at slå husets arkitektur i stykker med en løsning, der ser fremmedartet ud. Vær opmærksom på, at jo større hældning taget har, jo mere synlige vil vinduerne være.

Tage med lav hældning kan også få ovenlys

Ovenlysvinduer fås i mange størrelser, så det er muligt at tilpasse løsningen til husets størrelse – til mindre huse kan det fx være mere harmonisk med flere små vinduer frem for nogle enkelte store. Tage med lav hældning kan også få ovenlys. Enten i form af plastbobler, der indbygges direkte i taget, eller med almindelige ovenlysvinduer, der bygges ind i en såkaldt pultinddækning, en lille påbygning, der sikrer, at vinduet sidder med hældning.

Forkert montering af vinduet kan ødelægge taget
Taget er den mest udsatte flade på huset, og forkert montage kan medføre utætheder mellem tagdækning og vindue, således at regnvand kan trænge ind og forårsage råd og svamp i konstruktionerne. Lad derfor en tømrer om at udføre arbejdet, han vil også kunne give gode råd om, hvilken løsning der egner sig til huset. Få en snak med tømreren om mulighederne, og få et fast tilbud på den løsning, I bliver enige om.

Af Jan Pasternak, 505

Mest læste artikler