Der er altid en løsning for en dør der binder
Det kan ske for selv den bedste dør. Med tiden sniger skavankerne sig ind, og døren begynder at binde. Årsagerne kan være mange: Døren lukker måske skævt i, fordi huset har sat sig; den kan være monteret forkert; eller døren er dårlig vedligeholdt.
Heldigvis er der ingen grund til at leve med en dør, der binder. Der findes nemlig råd mod de fleste bindende døre. For er problemet først diagnosticeret, så findes der næsten med garanti en kur.
6 måder at fixe en dør, der binder
Der kan være flere forskellige årsager til, at døren ikke problemtløst finder sit leje i dørkarmen. I nogle tilfælde kan det betale sig at tjekke flere forskellige metoder af, og nogle gange skal et par af dem bruges i kombination.
Her er 6 råd mod døre, der binder:
1. Smør dørhængslerne
Indrømmet – dette er et quick fix, for du er heldig, hvis det ikke skal mere end et skvæt smøreolie i dørhængslet til for at få døren til at fungere perfekt igen. Hvis det ikke viser sig at løse problemet, så er det ikke spildte anstrengsler. Jævnlig smørring af dørhængslerne kan aldrig skade og burde være en selvfølge.
2. Skru dørhængslerne fast
Efter at have lagt karm og dør til tusindvis af dørlukninger og muligvis også en del dørsmækninger, kan skruerne, der holder hængslerne fast, begynde at sidde løse. Skru efter med en skruetrækker og se, om det løser problemerne.
3. Læg en dørring på hængslet
![]() |
|
En dørring i messing |
Hvis døren binder i bunden, kan problemet nogle gange afhjælpes ganske enkelt med dørringe.
En dørring er et en lille messingring af kobber, der minder lidt om en spændskive. Dørringe kan blandt andet købes i byggemarkeder. De findes i forskellige størrelser, med varierende tykkelse og diameter.
Sådan gør du
Du monterer dørringen ved først at løfte døren af. Læg derefter en dørring over tappen på hver af de to dørhængsler. Prøv eventuelt med forskellige størrelser, hvis den første dørring ikke løser problemet.
4. Høvl døren
En bindende dør kan også skyldes, at træet har udvidet sig et sted, hvor efter døren er begyndt at gå på dørkarmen. Det er f.eks. noget, der kan opstå over tid i koldt og fugtigt vejr. Hvis det er tilfældet, kan problemet muligvis løses ved, at man høvler den del af dørkanten ned, der går på.
Sådan gør du
Tag døren af, og høvl det stykke ned, der går mod dørkarmen. Hvis det er et større stykke, kan det gøres med en rundsav. Det kræver dog stor præcision, og det bør måske overlades til en fagmand, medmindre du selv er en dreven handyman.
Vil du ikke høvle døren ned på slump, så kan du mere præcist bestemme udstrækningen af det område, der skal høvles ned, ved at male på dørkanten med noget kridt eller eller med noget læbestift. Tag bestik af de mærker der opstår i den opmalede del af karmen. Tag døren af og på nogle gange under høvleprocessen for at sikre dig, at du ikke høvler for meget af dørkanten af.
5. Ret døren op med en hængselretter
![]() |
|
Hængselvrider (foto: carl-ras.dk) |
Er der for lidt luft mellem dørkarmen og døren, kan problemet måske løses med en såkaldt hængselvrider. Den kaldes også for en hængselbukker eller en hængselretter.
Sådan gør du
Lad hængselretteren glide ned over hængslet enten nede fra eller oven fra. Dette gøres, mens døren er monteret på hængslerne. Buk hængslet en anelse, så døren vrides på plads.
Gør dette forsigtigt, så hængslet ikke lider overlast. Vær også opmærksom, at hængselsvrideren vanskeligt kan undgå at slide lidt maling af hængslet.
Det er muligt at vride hængslet til begge sider afhængigt af, om døren gaber mod bagkanten eller mod forkanten af døren.
6. Få riglen til at passe i dørkarmen – med læbestift
![]() |
|
Det lyder skørt, men læbestift er et godt værktøj at have i enhver dørsnedkers værktøjskasse. |
Nogle gange støder låseriglen på det såkaldte “slutblik” i dørkarmen, og dette forhindrer døren i at glide ubesværet i.
Det kan undertiden være vanskeligt at bestemme, hvor helt præcist riglen går på metallet omkring de udstandsede huller i dørkarmen (slutblikket). Det er til dette formål, at læbestiften kommer ind i billedet. I kombination med et stykke malertape kan man nemlig med ret stor præcision afgøre, med hvormange millimeters unøjagtighed riglen falder ind i slutblikket.
Sådan gør du
- Smør riglen ind i læbestift.
- Sæt et stykke malertape henover slutblikket.
- Luk døren i
- Åbn døren igen. Nu kan du se, med hvor mange millimeter riglen rammer skævt.
Efter denne snedige opmålingsproces har du et sikrere grundlag for at bestemme dig for, om du vil justere på slutblikket eller på låsekassen – eller anvende en af de andre nævnte metoder til af afhjælpe døre, der binder.
![]() |
|
Denne rigel passer perfekt i slutblikket. |