Du kan selv sikre dit hus mod indbrudstyve

Vil du gøre en indsats for at indbrudssikre dit hjem, er der nogle helt grundlæggende råd, som er gode at følge. Det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at huset kun er så sikkert som det “svageste led” – det nytter ikke noget at sætte tre låse på hoveddøren, hvis terrassedøren eller kælderdøren er gammel og mør.

En tyv er diskret

 
  Det er ofte vinduerne, som må holde for, når tyven vil ind.

Husk, en indbrudstyv tænker både på at komme diskret og lydløst ind i huset – og på at komme uset ud igen med tyvekosterne. Derfor er det vigtigt, at du kan låse alle husets døre både udefra og indefra. For når tyven er kommet ind, vil han som det første forsøge at åbne én eller flere døre eller vinduer indefra for at have et sted at komme ud.

Lås altid udefra

Derfor er det en god idé at kunne låse husets yderdøre udefra med en nøgle, hvor der ikke er vrider på indersiden og evt. også kunne låse vinduerne med nøgle. Mange ældre vinduer er konstrueret på en måde, så glaslisterne nemt kan brækkes af udefra, og ruderne lirkes ud – uden larm!
Vinduerne bør derfor have indvendige glaslister. Alternativt kan du selv tage ruderne ud og lime dem fast med silikone på siderne og foroven. Undlad at lime i bunden, da fugten så ikke kan komme ud.

Lås vinduet med aflåselige håndtag

Desuden er det en rigtig god sikring, at vinduerne har aflåselige håndtag, som tyven kan se udefra. Det betyder, at han ikke bare kan knuse ruden og åbne vinduet, han skal fjerne de fleste glasskår fra rammen for at komme ind eller ud.

Tjek vindueshasperne

Se også eventuelle has­per efter, de skal sidde godt fast i både karm og ramme. De kan sikres ekstra med en haspesikring – på fagsprog en “børnesikringsanverfer” – den sikrer, at vinduet kun kan åbnes, når tappen løftes og drejes 180 grader.

  Foto: Crimex
  Tremmer foran kældervinduerne er effektive mod indbrudstyve.

En anden mulighed

Hvis der ikke er mulighed for at udskifte vinduets almindelige lukkeanordning med låse, er der mulighed for at eftermontere særskilte tyverisikringsbeslag. Skal du købe nye vinduer, er det oplagt at overveje tyverisikring. Hvis du som udgangspunkt vælger vinduer/døre, der er DVC-certificerede, er der krav om, at alle hjørner er forseglede med silikone.

Yderdørens lås skal være godkendt

Din yderdør skal være solid og slutte tæt til karmen. Desuden skal den forsynes med én godkendt lås og gerne en ekstra, der kan låses med nøgle både ind- og udvendig. Er dine låse mere end ti år gamle, kan det være en god idé at skifte dem ud.

Sikre ruder med lamineret glas

Du kan mod en meromkostning vælge, at dine nye ruder skal være tyverisikrede med lamineret glas. De er næsten umulige at knuse eller bryde igennem.

Termorruder har lamineret glas

I termoruden vil det yderste glaslag være af helt almindelig 4 mm glas, mens det inderste glaslag er 6 mm lamineret glas. Det gør det meget vanskeligt at bryde igennem ruden. Termoruden har desuden en ekstra lyddæmpende effekt, fordi den asymmetriske opbygning, hvor glassene ikke er lige tykke, bryder lydens svingninger.

Pas på dit hus ikke bliver en brandfælde

Hvis du sikrer døre og vinduer med indvendige låse, er det vigtigt, at du ikke kommer til at lave en brandfælde. Der skal altid være et antal vinduer og døre, der umiddelbart kan åbnes indefra, når I befinder jer i huset. 

Mest læste artikler