Energirigtig glas i vinduer holder varmen indendøre

Der er mange penge at spare ved at skifte gamle vinduer ud med nye, der har energirigtigt glas. Mens en gammeldags termorude lader en stor del af stuevarmen slippe ud i det fri, holder en rude med energiglas på varmen.

Vinduer med energiglas har to gode egenskaber
Dels er mellemrummet imellem glassene fyldt med isolerende gas, der isolerer mere end den luft, der er i termoruder. Dels har glasset fået en særlig usynlig belægning, der reflekterer varmen tilbage i stuen. Det betyder, at en energirude lukker mere af den gratis varme fra solen ind i stuen, end der slipper ud som varmetab.

Merprisen på energiruder er sparet på tre år
Om sommeren vil energiruden forhindre strålevarme fra opvarmede mure, sten og fliser udefra i at komme ind, så du får det lidt køligere i sommervarmen. Energiruder er noget dyrere i anskaffelse end gammeldags termoruder – men som tommelfingerregel har de sparet sig selv hjem på tre år.

Karme og sprosser er også energimærket
Men det er ikke kun selve ruderne, der kan være energirigtige. Har du planer om at holde på varmen, er det en god idé at se efter vinduer, hvor hele vinduet – altså ramme, karme og sprosser – er energimærket som et samlet produkt.

Små ruder giver mere varmetab end store
Generelt giver små ruder med mange sprosser mere varmetab end store ruder. Forklaringen er, at der altid er større varmetab i det, der hedder randzonen; der hvor rudens kant møder vinduets ramme. Når ruderne er små, som fx i bondehusvinduer, er randzonen forholdsmæssigt større end ved et vindue med én stor rude.

Energisprosser er limet på selve ruden
Varmetabet kan imødegås med energisprosser, hvor sprosserne er limet uden på ruden. Denne konstruktion betyder også, at sprosserne kan være smalle ligesom i de originale gamle vinduer med enkeltglas. Vær opmærksom på, at der kan være forbud imod energisprosser i lokalplanen.

Dug på energirude er et dårligt tegn
Hvis der opstår udvendig dug på en energirude, er det ikke et negativt tegn. Udvendig dug opstår, fordi den udvendige overfladetemperatur på glasset er lav, fordi ruden er velisolerende. Udvendig kondens forsvinder normalt hurtigt, når solen kommer frem og varmer glasset op.

Forskellen på termorude og energirude
En gammeldags termorude er “luftfyldt”. Den lader solens varme slippe ind, men samtidig lader den også en stor del af varmen indefra komme ud. En energirude lader solens varme slippe ind og sørger for, at varmen bliver indenfor. Energiruden reflekterer ganske enkelt rumvarmen, så den holdes inde i dine stuer.

Mest læste artikler