denne artikel er sponsoreret

Er det nødvendigt med nye vinduer?

Selv om du passer og plejer dine vinduer efter alle kunstens regler, står det en dag klart, at det både på den korte og den lange bane betaler sig at investere i nogle nye. Her har du en håndfuld sikre tegn på, at tiden er inde.

Før kondensen begynder at danne små søer i vindueskarmen, mens vinden piber ind ad alle sprækker, og varmeregningen når astronomiske højder, er der nogle enkle tommelfingerregler, du kan gøre brug af, når du skal afgøre, om det er ved at være tid for udskiftning af vinduer.

Når det gælder kondens på indersiden af ruderne, skyldes dannelsen af dug enten, at din bolig enten er for fugtig, eller at ruden ikke isolerer godt nok.

Dannelsen af kondens skal tages alvorligt, da den er grobund for skimmelsvamp, der kan gå i både mur- og træværk.

Du kan i vid udstrækning selv afhjælpe problemet ved at sørge for, at dit hjem er godt gennemventileret ved at lufte ud 10 minutter tre gange om dagen.

Hvis det ikke sammen med jævnlig rengøring har nogen nævneværdig effekt, må du nok indse, at vinduerne på de værst angrebne steder skal skiftes ud.

Tæt eller træk?

Et andet faresignal fra gamle vinduer manifesterer sig i træk, der piber ind. Den kan både skyldes, at der er utætte fuger omkring vinduerne, og at vinduerne med tiden har fået en ringe evne til at isolere.

Hvis du er i tvivl om, hvor vidt de opfylder deres mission, er der flere ting, du kan gøre. Udsæt dem eksempelvis for papirprøven, hvor du åbner vinduerne, stikker et stykke papir halvt ud og lukker vinduerne igen. De steder, hvor du dårligt møder modstand og har let ved at trække papirstykkerne til dig igen, har du også et problem.

Du kan også tjekke vinduernes tæthed ved at stille stearinlys i vinduerne og se, om der er steder, hvor flammen bevæger særlig kraftigt.

Den test vil også afsløre, om der er sprækker og/eller utætheder i fugerne.

Endelig kan du på en blæsende dag gøre din hånd våd og holde den op foran vinduet. Her vil du tydeligt kunne mærke, om der trænger for meget vind ind.

Er varmeregningen blevet vildere?

Hvis du oplever, at din varmeregning stiger år for år, uden at du har fyret ekstra op, er der også god grund til at være på vagt.

Nedslidte vinduer en af de mest udbredte årsager til unødvendigt varmespild, og du kan ifølge Energistyrelsen spare op til 5.000,- kroner om året ved at skifte vinduerne i en almindelig villa.

Dermed kan dét, der virker som en stor investering her og nu, vise sig at være et tiltag, som du sparer gode penge på fra det øjeblik, hvor udskiftningen er foretaget.

Har du brug for inspiration til nye vinduer, kan du finde det her.

 

Sundt eller sumpet træ?

I vores skiftende klima med varme afløst af kulde, fugt, frost og udtørring, skal vinduesrammerne stå model til lidt af hvert.

Trævinduer er særligt udsatte, og derfor er det en rigtig god ide at undersøge træet for fugt og råd med jævne mellemrum.

Her kan du forsigtigt stikke en lille syl ind i træet og se, hvor dybt den trænger ind ved et let tryk. Går den kun 1-3 millimeter ned, er det tegn på, at træet er træet sundt og godt. Synker spidsen 3-6 millimeter i, viser det, at træet er alt for fugtigt og sandsynligvis skadet af råd. I dette tilfælde bør du hurtigst muligt udskifte de rådne dele. En dybde på mere end 6 millimeter er dybt kritisk og vidner om et udtalt rådangreb, der kræver en total istandsættelse, hvor større dele af vinduet skiftes.

Flosser vinduernes finish?

Det siger sig selv, at synlige skader og lugtgener bør få alarmklokkerne til at ringe. 

Hvis malingen i rammerne hurtigt revner eller skaller af, skyldes det typisk, at fugten er begyndt at trænge ind i træet. 

Får du ikke afhjulpet problemet i tide, vil  træet begynde at rådne, og er du nødt til at male dine gamle trævinduer hvert år for at holde dem i nogenlunde stand, er det måske ikke på længere sigt al arbejdet og udgifterne til maling værd.

Kan du nikke genkendende til de beskrevne udfordringer, finder du vinduer og døre i høj kvalitet hos JNA.

Her kan du skræddersy dine vinduer og døre, præcis som du ønsker det, og dygtige fagfolk er parat til at hjælpe dig hele vejen fra planlægning til færdigt projekt. 

Se anmeldelser af JNA’s produkter og serviceydelser på Trustpilot.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler