Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

I et klassisk 1½-plans hus er der næsten altid vinduer i taget – men projekteret på gammeldags maner, hvor vinduerne sidder enkeltvis.

Det betyder, at lysindfaldet sjældent lever op til nutidens forestillinger om lys og luft i boligen. Her er der gode grunde til at overveje at sætte flere vinduer ved siden af hinanden – og måske også over hinanden – så der slippes mest muligt lys ind.

Vær opmærksom på tagets orientering. Fx vil nordvendte værelser i mange tilfælde have gavn af ét eller flere ekstra vinduer, og et sydvendt rum med små vinduer kan få meget mere lys med et ekstra vindue.

Hvis der er problemer med overophedning om sommeren, kan en udvendig markise løse problemet. I modsætning til et indvendigt gardin, vil markisen skabe skygge, så solen ikke varmer vinduet op.

Læs også: Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

Disse ting skal du huske, når du placerer vinduerne

I 1½-plans huset er det vigtigt, at skråvinduerne placeres, så det er muligt at nyde udsigten, kigge ned i haven og ud over trætoppene. Det giver en fornemmelse af, at omgivelserne er inddraget i rummet.

Derfor skal I prøve jer frem, når I skal aftale med håndværkeren, hvor vinduerne skal placeres i taget. Tænk over, hvad I skal bruge rummet til, og om I vil kunne kigge ud af jeres nye vinduer fra en sofa, når I kommer gående eller evt. sidder på en skrivebordsstol.

Er det en stue med en sofa, er det vigtigt, at vinduet går så langt ned, at I kan se jeres have, når I sidder i sofaen.

Er det et sammenbygget vindue, er det vigtigt, at samlingen ikke sidder lige præcis i øjenhøjde. Prøv at sætte jer i den aktuelle højde, – det vil hurtigt vise jer, hvor lavt vinduet skal sidde. Og; der er et tip mere. For øjet vil altid fokusere på midten af en genstand.

Derfor skal du sætte tre vinduer ved siden af hinanden. Her vil øjet automatisk søge det midterste, så du kan nyde udsigten. Er der derimod to vinduer, vil øjet søge samlingen mellem vinduerne.

1½-planshuse har ofte mange dybe rum, fordi alle husets kvadratemeter findes i et plan under samme tag. Hvis der ikke er indbygget vinduer i taget, henligger de inderste dele af rummene i konstant tusmørke. Her kan ovenlysvinduer gøre mirakler.

Og selv om spærkonstruktioner og bjælker i taget naturligvis betyder, at ovenlys er et lidt større indgreb end et klassisk skråvindue igennem taget, vil det i mange tilfælde være alle anstrengelserne værd.

Lys i tunnel

En lysskakt kan forandre et rum totalt, give lys – og boligen et helt nyt moderne look.

I en dagligstue er lyset måske ikke så vigtigt. Her kan det være rart med hyggekroge, og TV’et skal ikke have direkte lys. Men i køkkenalrummet er der stort behov for ekstra dagslys.

Mest læste artikler