Placer vinduet rigtigt, og få optimalt lys i boligen

Vælg den rigtige placering af vinduerne i din bolig. Bygger du nyt hus eller skal du i gang med en ombygning, så tænk nøje over, hvilket lys du fortrækker i din bolig. Placeringen, farven og typen af vinduer er altafgørende for dig og din families trivsel.

Det rigtige lysindfald

For at sikre, at du får det bedste lys ind i stuerne, er det en god idé at prøve at tænke fra “indersiden” af huset og ikke kun fra facaden. Det er ikke nødvendigvis sådan, at mere lys er det samme som bedre lys. Du skal have den rigtige kvalitet af lys, og lysindfaldet skal passe til rummets aktivitet.

  Foto: Primo
  Sprosser er hyggelige, men pas på de ikke tager udsynet og lyset.

Hvis udsigten er det vigtigste for dig, er det oplagt at få et godt panoramaudsyn over et landskab ved at vælge brede vinduer. Er det derimod vigtigere for dig at få masser af lys og luft, bør du vælge høje vinduer.

Sollys og himmellys

Du kan både få direkte og indirekte lys ind gennem dine vinduer. Sollys er den direkte solstråling. Det er dette lys, der når længst ind i boligen, og det er nogle gange så kraftigt, at vi blændes og må reducere det gennem gardiner eller persienner. Sollys giver stærkt og kontrastfuldt lys.

Himmellys er det lys, som altid er til stede om dagen. Det er mere indirekte lys, der enten kommer, fordi det er overskyet, eller fordi rummet ligger i en anden retning, end den solen kommer fra. Himmellys oplyser rummet mere blødt og ensartet.

Størst lysindfald ved høje vinduer

Generelt får du mere lys ind, jo højere dine vinduer når op. Det vil sige, at vil du gerne have meget dagslys i rummet, så skal du helst kunne se himmel fra vinduet, også selvom du står midt i rummet. Ovenlysvinduer er derfor den type vinduer, der giver størst lysindfald. 

Vend vinduerne rigtigt

Vær opmærksom på, hvilken retning dine vinduer vender. Hvis vinduerne vender mod syd og dermed giver adgang til direkte solskin, varmer det også rummet meget op på solskinsdage. Øst- og vestvendte vinduer får ikke lige så meget direkte solskin, mens nordvendte vinduer slet ikke belyses med direkte sol.

  Foto: Jydsk Vindueskompagni
  En hvid karm mindsker forskellen mellem inde og ude.

Reguler varmen

Du kan få ruder, der har indbygget solafskærmning, eller som er specielt gode til at opsamle varme. Derfor behøver du ikke have de samme ruder i hele huset, men kan med fordel vælge forskellige ruder alt efter hvilken side af huset, det drejer sig om.

Karmens farve har betydning

Vær også opmærksom på, at karmens farve har indflydelse på, hvordan udsigten opleves. En lys karm gør overgangen mellem ude og inde mindre, mens en mørk karm, rammer udsigten ind som et billede.Husk også at tænke på solafskærmning inden sommersolen for alvor kommer i gang.

Korte facts om vinduer

  • Jo større vinduer, jo svagere og blødere skygger.
  • Jo mindre vinduer, jo hårdere og mere kontrastfyldte skygger.
  • Høje eller højt placerede vinduer fordeler lyset jævnt og langt ind i rummet.
  • Lave eller lavt placerede vinduer koncentrerer lyset omkring vinduet og giver en varieret lysfordeling i rummet.
  • Mørke karme indrammer udsigten og markerer overgangen mellem ude og inde.
  • Lyse karme giver en mindre overgang mellem lyset udenfor og indenfor.

Mest læste artikler