Sådan optimerer du lyset i dit hjem

De kolde vintermåneder er over os, og det betyder hygge indendørs. Det medfører desværre også, at vi eksponeres for betydeligt mindre dagslys hver dag, og det kan have konsekvenser for både trivsel og velvære. Men med nogle enkelte justeringer kan du faktisk optimere lyset i dit hjem. Læs hvordan her.

Sådan optimerer du lyset i hjemmet

Vintermånederne indbyder til mange hyggelige timer indendørs. Dagene bliver kortere, og det kan være svært at få den rette mængde lys i løbet af dagen. Dog kan manglen på dagslys føre til en forringelse i både trivsel og velvære, hvilket gør det særligt vigtigt at udnytte dagslyset optimalt om vinteren. Heldigvis kan du med minimale justeringer optimere lyset i dit hjem i de timer, hvor lyset er fremme.

“Et oplagt sted at sætte ind for at få mere dagslys ind i hjemmet er at vælge døre med integrerede glaspartier, som lukker lyset ind og samtidig tilfører hjemmet et elegant udtryk. Faktisk kan en glasdør have samme effekt som et ekstra vindue, og derfor oplever vi også en stigende efterspørgsel på døre i glas, når vi nærmer os de mørke måneder”, fortæller Peter Sejling, der er salgsdirektør hos Swedoor i Nordeuropa, i en pressemeddelelse.


Foto: Getty Images.

Dagslys har betydning for helbredet

I Danmark er det minimalt hvor meget dagslys, vi får i løbet af vinteren, men ifølge Kjeld Johnsen, som er forsker ved instituttet BUILD på Aalborg Universitet i København, har det en stor betydning at forsøge at blive eksponeret for dagslys hver dag. “Paradoksalt nok er det sådan, at jo mere lys, vi eksponeres for om dagen, jo bedre er vi til at producere melatonin, som populært kaldes søvnhormon, om natten – og det er enormt vigtigt for vores immunforsvar, fordi det bygges op og styrkes, når vi sover”, forklarer Kjeld Johnsen og uddyber: “Med andre ord har det lys, vi eksponeres for i løbet af dagen, stor betydning for, om vi har risiko for at udvikle en række sygdomme af mere eller mindre alvorlig grad herunder eksempelvis depression, kræft og hjertekarsygdomme”.

I de mørke vintermåneder kan kunstlys, ifølge Kjeld Johnsen, understøtte mængden af dagslys, men en elpære kan ikke erstatte naturligt lys. Derfor er det også en god ide at undersøge, hvordan man kan sørge for at få mere dagslys indenfor.

Ifølge Peter Sejling fra Swedoor findes der forskellige løsninger til hoveddøre og indvendige døre, der tilmed kan tilpasses efter det enkelte hjem. “Glasdøre kan for eksempel fås helt klassiske, mens frostet eller gotisk glas giver et mat og uigennemsigtigt udtryk, som stadig har fordelen med lys og lethed i optimal kombination med dørens basale funktion”.

Læs også: idenyts store guide til køb og valg af nye vinduer

Mest læste artikler