Sådan undgår du træk fra vinduerne

Synes du, det trækker ved dine vinduer? Og er problemet ekstra stort, når det er koldt eller blæsende udenfor? Så kan det være, at du skal give vinduerne et lille 'quick fix'.

vindue

Er hjemmets vinduer utætte?

Hvis boligens vinduer er utætte, kan du risikere at spilde en masse energi i boligen. Det er derfor godt at holde øje med, at hjemmets døre og vinduer er i ordentlig stand. Ved at sikre vinduer og døre, får du også et bedre indeklima i din bolig, og du sparer penge ved at undgå unødig opvarmning.

Du kan tjekke, om du har utætte vinduer i boligen ved at føre et stearinlys hen langs kanten af vinduet eller døren. Husk, at du skal gøre det på et tidspunkt, hvor det blæser udenfor. Hvis lyset blafrer, er det et tegn på, at vinduet er utæt.

Når du oplever, at det trækker fra vinduet, er det ofte tætningslisten, der sidder omkring vinduet, der er blevet utæt. Typisk har en tætningsliste en levetid på 7-15 år. Især vinduer, der kan åbnes, bliver utætte med tiden, da tætningslisterne af gummi trykkes flade. Det kan du heldigvis gøre noget ved, og det er ikke særlig svært.

Læs også: Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

Den bedste måde at isolere vinduer på

Langt de fleste kan selv tætne vinduer med tætningslister, og investeringen tjener sig hurtigt hjem.

Først skal du sikre dig, at den nye tætningsliste passer til udskæringen i vinduesrammen – den såkaldte fals. Tætningslisten må ikke være for tyk, så vinduet kommer til at sidde ”i spænd”.

På ældre vinduer uden sprækker til tætningslister kan du montere selvklæbende eller hæftede pakninger. Dog skal du sikre dig, at vindue og karm er helt lige, hvis det også skal slutte tæt.

Hvis det utætte vindue er meget skævt, uden fals eller ujævnt på grund af gamle malingsrester, kan du sætte tætningslister på indersiden af karmen. I det tilfælde skal sætningslisterne fastgøres med søm eller skruer.

Nødløsningen er, at du laver dit eget forsatsvindue for på den måde at skabe et lille mellemrum mellem karmen og vinduet. Du kan blandt andet vælge at bruge lavenergiglas.

Hvis intet af ovenstående virker, kan det også være, at vinduerne er så gamle, at de trænger til at blive helt udskiftet.

Kilder: Bl.a. Energistyrelsen

Denne artikel er senest opdateret den 2. december 2022

Mest læste artikler