Sådan undgår du træk fra vinduerne

Synes du, det trækker ved dine vinduer? Og er problemet ekstra stort, når det er koldt eller blæsende udenfor? Så kan det være, at du skal give vinduerne et lille 'quick fix'. 

vindue

Er hjemmets vinduer utætte?

Hvis boligens vinduer er utætte, kan du risikere at spilde en masse energi i boligen. Det er derfor godt at holde øje med, at hjemmets døre og vinduer er i ordentlig stand. Ved at sikre vinduer og døre, sikrer du også et bedre indeklima i din bolig, sparer penge ved at undgå unødig opvarmning, og så øger du jo naturligvis også husets værdi gennem et bedre energitilskud.

Du kan tjekke, om du har utætte vinduer i boligen ved at føre et stearinlys hen langs kanten af vinduet eller døren. Husk, at du skal gøre det på et tidspunkt, hvor det blæser udenfor. Hvis lyset blafrer, så er det et tegn på, at vinduet er utæt.

Når du oplever, at det trækker fra vinduet, så kan det altså være fugen, der skal have en opdatering. Én af grundene til træk kan blandt andet være, at fugen, der sidder omkring vinduet, er blevet utæt. Det kan du heldigvis gøre noget ved i form af at tætne den. Og det er heldigvis ikke særlig svært.

Sørg først for at fjerne den gamle fuge helt. Derefter skal du rense og lægge et nyt bagstop ind. Materialet kan fx være af skumgummi, mineraluld eller fugebånd, og det skal gerne være en smule bredere end hullet. På den måde sikrer du, at det kiler sig godt fast.

Læs også: Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

Den bedste måde at isolere vinduer på

Ved at bruge tætningslister af træ og med en gummiliste kan du isolere hjemmets vinduer. Det er en metode, der sikrer dig en jævn tætning, men det er samtidig en tidskrævende løsning. Til projektet skal du bruge både tætningslister i træ, rustfri søm og en listesaks.

Men det er ikke den eneste måde, du kan løse problemet på. Du kan også bruge tætningsbånd til at isolere mellem rammen og karmen. Men i modsætning til tætningslisterne, så er denne løsning bestående af langt flere ujævnheder.

Nødløsningen og den absolut billigste løsning er, at du laver dit eget forsatvindue for på den måde at skabe et lille mellemrum mellem karmen og vinduet. Du kan blandt andet vælge at foretage løsningen ved hjælp af lavenergiglas, polycarbonat eller plexiglas.

Det kan også være, at vinduerne er så gamle, at de trænger til at blive helt udskiftet.

Mest læste artikler