Sådan vedligeholder du plast, aluminium og mahogni

Pulverlakerede vinduer og dørpartier af aluminium kan holde i rigtig mange år selv uden vedligeholdelse. Og plastic er i princippet vedligeholdelsesfrit. Men det er ikke ensbetydende med, at det ikke kan betale sig at gøre noget ved vinduer og døre i ny og næ.  

 

Behandling af aluminium

Vinduer og døre af aluminium bør vaskes, samtidig med at du pudser ruderne – fjern alle pletter og misfarvninger, så det ikke sætter sig fast i lakken. Bor du i et område med meget bilos, kan du give lakken en omgang bilvoks, der gør den mere smudsafvisende.

Hvis du vil skifte farve på aluminiumsrammen

Er overfladen med årene blevet mat eller misfarvet, eller ønsker du at skifte farve på rammerne, er det faktisk muligt at male dem. Matslib pulverlakken med fint sandpapir – fx korn 250 – og mal med en maling til metal. Spørg hos forhandleren efter den rigtige maling. Giv to lag, og slib let mellem lagene. Nogle typer vinduer af aluminium er konstrueret således, at selve aluminiumsrammen kan afmonteres og sendes til pulverlakering på ny.

Plastik kan behandles med produkter til bilen

Plastik skal vaskes grundigt, så skidt og bilos ikke “gror fast”. Bor du i et område med meget bilos, kan du vaske vinduesrammer og døre med bilshampoo. Du kan også give overfladerne bilvoks et par gange om året, hvilket letter rengøringen. Er dine vinduer og døre med årene blevet misfarvede, kan du male dem. Start med en grundig vask med grundrens, og matslib dem efterfølgende med meget fint sandpapir, eksempelvis korn 250. De skal males med en god vedhæftningsgrunder og til sidst dækkes af et par lag alkydmaling.

Mahogni er en sart træsort

Mahogni har en ret sart overflade, og du skal derfor ikke lade det stå uden olie. Det kan kun i begrænset omfang slibes op igen, så det bliver pænt, hvis det først har taget skade. Det er vigtigt, at overfladen forbliver vandafvisende. Det betyder, at der efter første behandling er et behov for vedligehold med et halvt års interval, mens der senere behandles hver 9 til 12 måneder, dog senest når mahognien ikke er vandafvisende mere. Brug almindelig træolie til efterbehandling.

Teaktræ er utrolig holdbart

Teaktræ bruges ikke længere så meget, men det er ikke på grund af kvaliteten. Det er en meget olieholdig træsort, som af den grund er utrolig holdbar. Teaktræ kan tåle at stå helt ubehandlet, så bliver overfladen grå. Vil du male eller lakere det, skal overfladen slibes og affedtes, for at malingen kan hænge fast. Køb evt. et affedtningsmiddel i en marinebutik; teak er meget anvendt til søs. Teaktræ kan lakeres, men det er vigtigt, at der er pigment i lakken, da træet ellers hurtigt vil falme. Det kan også oliebehandles, det kræver dog en olieklud cirka en gang om måneden.

Gør livet surt for rusten på beslagene

På mange ældre vinduer vil du støde på rustne hængsler og beslag. Den helt korrekte måde at stoppe rusten på er at afmontere beslaget, sætte det fast i en skruestik og rense alt rust af, til du er inde ved rent jern. Brug en skraber, eventelt en spids hammer eller en stålbørste. Herefter males med rusthæmmende maling og afsluttes med metalmaling. Du må gerne give flere lag af hver.

Hvis du ikke kan afmontere beslaget

Er det rustne beslag så “sammenvokset” med træet, at vinduet vil gå fra hinanden, hvis du afmonterer det, er der fortsat en udvej. Fjern forsigtigt al den rust, du kan komme til. Brug en skraber og en stålbørste. Mæt herefter den utilgængelige rust med Tonkinlak. Det er en lak, som er udviklet til brug på skibe. Den indeholder linolie og kinesisk træolie (tungolie), og den forsegler rusten, så den ikke breder sig. Lad lakken tørre helt, før du maler den over. Tonkinlak købes i marineforretninger.

Mest læste artikler