Brug god tid og følg leverandørens anvisninger
– Selve det at sætte vinduerne i kræver ikke den helt store håndværker, lyder bedømmelsen fra Jesper. Han har fulgt anvisningerne fra leverandøren og taget det stille og roligt. Det er vigtigt at tage sig god tid til at måle, skubbe på kilerne og måle igen. Det tager naturligvis længere tid, end hvis en håndværker satte vinduerne i.
Læs også: Udskiftning af vinduer – sådan får du tilskud
Det skal du bruge
En god, kraftig boremaskine og et træbor til karmen og et murbor til muren. En god skruemaskine med bit til karmskruerne. Kiler, klodser, vaterpas, hammer, tommestok.
1. Afmonter de gamle vinduer, og rens murhullet,så der ikke sidder rester af fugemateriale m.m.
|
2. Indsæt karmen i murhullet ca. 3-5 cm fra forkanten af muren, samme sted som
eksisterende vindue. Det er vigtigt, at vinduet flugter ud
over sålbænken, da regnvand ellers kan løbe baglæns ind
under vinduet.
|
|
|
3. Fastgør karmen med kiler, så afstanden mellem karm og mur bliver ens hele vejen
rundt. Bundkarmen skal
naturligvis være i vater.
Læs mere om det videre forløb på næste side.#br
|
4. Karmen skrues fast i muren i de øverste hjørner med karmskruer, efterfølgende monteres rammen. Juster kilerne mellem karm og mur, så der bliver ens luft mellem karm og ramme.
|
5. Karmen skrues endeligt fast i muren med karmskruer. Placer så vidt muligt skruen i falsen, og ikke i den synlige del af karmen. Karmskruerne placeres tæt på opklodsningerne.
|
6. Når vinduet er skruet fast, bør du tjekke, at vinduesrammen passer i karmen, og at den ikke er blevet “skruet” skæv. Herefter “stoppes” fugen udvendigt fra med isoleringsmateriale. Det er vigtigt at fugen ikke “stoppes” for hårdt til.
7. Bagstoppet til fugemassen presses ind i fugen, så den ligger ca. 1 cm. fra forkanten
af vindueskarmen.
Vinduet fuges udvendigt med en diffusionsåben fuge og indvendigt med en diffusionstæt fuge. (Den indvendige fuge fungerer som dampspærre, så der ikke kommer fugt fra huset ud i hulrummet i muren.)
Godt kernetræ
Kernetræ er den inderste, mørke del af et træ. Når det gælder fyrretræ, kommer den mest holdbare type fra den nederste del af et min. 120 år gammelt nordskandinavisk fyrretræ. Det kan ikke rådne.