Af Jan Pasternak, idényt nr. 3, 2006
Vinduer bliver slidte ligesom alle andre dele af huset, men manglende vedligeholdelse, forkert konstruktion og dårlige materialer kan fremskynde nedbrydningen. Ønsket om bedre isolering er også en vigtig faktor i beslutningen om nye vinduer.
Uanset motivet til udskiftning, så er det ofte ikke så dyrt med nye vinduer, som mange går og tror. Når du vælger, hvilket produkt du skal have, er det vigtigt, at du finder den rigtige balance mellem funktion, kvalitet og pris, og ikke mindst, at du finder nogle vinduer, hvis udseende passer perfekt til huset. Det vil forøge både glæden og husets værdi. Opdelinger og stil Det er vinduernes størrelse og opdeling, der er det mest karakteristiske ved deres udseende. De klassiske trævinduer er enten rammevinduer med fra en til fire rammer adskilt af lodrette poste eller dannebrogsvinduer, hvor rammerne er adskilt af både lodrette og vandrette poste. Fra 1930’erne begynder man at se større uopdelte vinduer, og denne tendens forstærkes da termovinduerne gør deres indtog i starten af 1960’erne. Groft sagt kan det være lige så forkert at putte småsprossede vinduer i et typehus fra 1970 som at montere panoramavinduer i en gammel villa.
Kig på de oprindelige vinduer Moderne dobbeltruder er væsentlig tungere end gammeldags enkeltlagsglas, og for at vinduerne skal kunne bære vægten, er hele konstruktionen oftest kraftigere og tykkere end på gamle vinduer. Det kan give et lidt klodset udseende på nye vinduer med mange opdelinger og et mindre glasareal, der lukker mindre lys ind. Det skal du overveje, især hvis du har et ældre hus. Tjek derfor de nye vinduers udseende grundigt, og overvej evt. en løsning med koblede rammer, der muliggør en spinklere konstruktion.
|