Trævinduer holder længe – men husk vedligeholdelse

Man skifter stadig vinduer af træ ud i Danmark, der har 100 år eller mere på bagen. Træet, som de er lavet er af, er kernetræ. Skal man investere i nye vinduer i træ, vil et valg af vinduer i kernetræ derfor give en lang levetid.


Kernetræ kan modstå råd og svamp
Når kernetræ lever længe, skyldes det, at træet ikke kan opfugtes til den kritiske grænse, hvor råd og svampe-angreb kan starte. Kernetræet har altså naturlige evner til at modstå råd og svampeangreb, som er en af de hyppigste grunde til, at et kvalitetsvindue alligevel forgår. Men uanset træets type, skal vinduer af træ vedligeholdes løbende for at leve længst.

Færdigmalede vinduer har en flot finish
Vinduer og døre i træ leveres både umalede og malede, men langt størsteparten køber vi i dag færdigmalede. Et færdigmalet vindue har været igennem et avanceret sprøjtemale- og tørreanlæg. Det sikrer en flot og ens finish, og holdbarheden er optimal. Det er derfor ikke ualmindeligt at møde vinduesproducenter, der giver fem års garanti på både fabriksmalede vinduer og døre.

En kombineret maling giver en sejere overflade
Fabriksmalede produkter har som oftest fået vandbaseret maling mikset med olieindhold. Altså en kombineret maling, som giver en sejere overflade. Køber du færdigmalede vinduer, så er det fornuftigt at finde ud af, om de er malet med en kombineret olie- og akrylmaling. Er det tilfældet, får du det bedste vedligeholdelsesresultat, hvis du fortsætter med at bruge denne malingtype, når du selv skal i gang med vedligeholdelsen. Spørg hos din leverandør.

Mangeårig garanti – men du skal selv gøre noget
Producenterne lover således, at den type vinduer holder sig pænere længere. Efter garantiperioden på fem år bør du – allersenest – holde øje med vinduernes tilstand. For uanset materiale og finish vil et trævindue på sigt kræve løbende vedligeholdelse. Du bestemmer således selv, hvor længe dine vinduer skal holde.

Spørg leverandøren, hvordan vinduerne skal vedligeholdes
Få at vide hos din leverandør, hvordan dine nye vinduer bør plejes. Gå jævnligt rundt om huset. Der er forskel på træværkets tilstand i forhold til verdenshjørnernes placering. Et vindue, der udsættes for megen sol eller væde, er mere udsat end et vindue i læ. Bor du ved skov, klitter eller hav, stiller det større krav til den løbende vedligeholdelse.

Vinduer af plast og “alu”
Vælger du vinduer i plast eller aluminium, får du et vindue, der er både slagfast og med en vejrbestandig overflade. Du er således sikret en lang levetid fra begyndelsen. Alligevel kan du lægge år til levetiden, hvis du jævnligt vasker vinduerne, så overfladen ikke angribes. Skal du købe ny hoveddør eller anden udvendig dør af træ, gælder de samme principper som for vinduer af træ. Ud over løbende vedligeholdelse af træet skal også beslag og hængsler plejes årligt.


Mest læste artikler