Sådan udskifter du gamle dørhåndtag

Hvis dine dørhåndtag er grimme og måske endda hænger, kan du selv stramme dem eller skifte dem ud med nogle nye. Det er ikke så svært, som man måske skulle tro. Få hjælp til, hvordan du gør og hjælp til de problemer, der kan opstå undervejs.

Udskift de gamle dørhåndtag

Frisk hjemmet op med nye håndtag

Det hænder, at dørhåndtagene kommer til at se brugte ud. Det kan være, fordi de “hænger”. Et dørhåndtag hænger, når du åbner døren og håndtaget ikke længere fjedrer tilbage, så det opnår sin vandrette stramme position.

Det kan også tænkes, at du bare er træt af dine håndtag og vil friske rummet eller huset op med nogle nye. Uanset hvad din udfordring er, så kan det fixes, for det er slet ikke så svært at klare håndtagene.

Nye håndtag i gammel stil

Nye håndtag skiller sig ofte ud fra de gamle, fordi den såkaldte “styrepind” er smallere end den gamle. Fjedrene, som sikrer, at håndtaget ikke hænger, kan også give op. Men de fleste komponenter kan erstattes af nye reservedele, og de er faktisk nemme at skifte ud. Vi viser dig her, hvordan du løser nogle af dør-udfordringerne og de problemer, der kan opstå undervejs.

Sådan skifter du dele i en moderne lås

En moderne lås ser lidt anderledes ud end en gammel, og det er lettere at finde reservedele til den. Hvis du har mistanke om, at noget er galt inde i låsen, er det nemt at fikse. Begynd med at løsne de skruer, som holder selve “låget”. Sørg for at arbejde på et plant underlag med godt lys.

Løft forsigtigt låget af. Det er ikke så svært at skifte fx fjederen, og det er ofte den, der brækker, så døren hænger.

Udskiftning af gamle dørhåndtag i 4 trin

Foto: Anders Utsten1. Afmontering af dørhåndtag

For at kunne løsne håndtaget skal du først løsne splitten, som sidder tæt på døren, og som holder håndtaget i skak. Ofte er det blot en gammel hårnål eller et søm. Slå eller vrid den løs, og fjern den med en tang. Afmontér håndtagene på begge sider af døren, og fjern også de skruer, der holder pladen med nøglehullet fast.

Foto: Anders Utsten2. Afmontering af låsemekanisme

To skruer holder låsefunktionen, og ofte har de siddet der, siden låsen blev monteret i sin tid. Det kan indebære, at der er blevet påført mange lang maling eller lak gennem tiderne. Fritskrab derfor først låsekassen.

Træk derefter forsigtigt låsemekanismen ud. Stik evt. en mejsel ind, hvor håndtaget var, og pres, hvis den er genstridig. Vi lader nøgle-rosetten og pladen sidde på den anden side af døren.

Foto: Anders Utsten
3. Montering af moderne håndtag

Her monterer vi et moderne håndtag i en gammel låsemekanisme. Som du ser, er styrepinden for smal, så håndtaget hænger. Løsningen er at montere en lille “tap”, som fylder hulrummet helt ud. Spørg i dit byggemarked.

Skub tappen ind ved enden af styrepinden. Det er nemmest at gøre, når låsen er på plads i døren. Du skal måske bruge en mejsel for at få tappen helt på plads inde i låsemekanismen.

Foto: Anders Utsten

4. Dørhåndtag med og uden split

Monter de øvrige dele på døren. Her har vi valgt forskellige dørhåndtag på de to sider af hensyn til rummet. På det moderne håndtag er der ingen split. Her sættes håndtaget fast med en skrue.

Mest læste artikler