Vinduer af smart glas giver mere lys og besparelser på varmeregningen

Vinduer kan efterhånden meget mere end at lukke lys ind. Nu bidrager vinduerne også til husets opvarmning, og de kan sikre mod tyveri samt holde sig selv rene.

Nye funktioner
Glasset i vinduer findes efterhånden med en lang række forskellige funktioner, der alene eller i kombination kan tilføre bygninger nye muligheder. Det betyder, at vi fremover kan få flere og langt større glaspartier i vores boliger – og det giver os et bedre indeklima og størrevelbefindende, fordi der kommer mere dagslys ind.

Vinduer skal ikke være af samme typer alle steder i huset
Skal vi udnytte de nyeste typer glas fuldt ud, så kræver det fx forskellige typer glas i vinduerne alt efter, hvor de er placeret i forhold til bl.a. solens gang. Fx kan du i den del af dit hus, der vender mod syd, vælge at montere vinduer, der lukker maksimal varme ind og mod nord en anden type vindue, der holder så meget varme som muligt inde, mens den afviser kulden udefra.

Vinduer dæmper trafikstøj Foto: Primo VinduerHvis du er plaget af trafikstøj, kan du kombinere vinduets specielle egenskaber med lydisolerende glas, så generende støj holdes ude, så længe vinduet er lukket. Under oliekrisen i 80’erne blev de nye energirigtige huse bygget med så lidt vinduesareal som muligt, da mursten isolerede bedre end glas, men det er ikke nødvendigvis fakta længere.

Mere varme ind end ud gennem vinduerne
De nyeste energiruder er faktisk konstrueret, så de bidrager positivt til boligens energiregnskab, hvis de er placeret rigtigt i forhold til solen. . Ved at kombinere de rette typer glas i vinduerne kan vi få hele facader af glas uden at få kuldenedfald om vinteren eller få det alt for varmt om sommeren, da visse vinduer også kan reflektere den værste solindstråling.

Foto: VeluxForbyg indbrud med det rette glas
Glasset kan indbrudssikres ved at kombinere de ønskede varme-egenskaber med laminering, så indbrudstyvene ikke bare lige kan slå vinduerne i stykker med en hammer. Og for at gøre det rigtigt smart er det også muligt at sammensætte vinduerne, så det yderste lag glas har en selvrensende effekt, så vi ikke behøver at bruge al vores fritid på vinduespudsning. 

Fremtiden byder på intelligent glas
Lamineret glas kan bruges til gulve, trappetrin og rumadskillelse. Der er også fuld gang i udviklingen af glas, der virker som moderne touchskærme, og glas der både kan være gennemsigtigt og uigennemsigtigt, så gardiner så at sige er indbygget i selve glasset. Men det varer nok en rum tid, inden det mest intelligente glas finder vej til almindelige huse. 

Mest læste artikler