Vinduer med ny stil

Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.

Når du skal renovere, ombygge eller bygge til dit hus, er det tid til at tænke ikke alene praktisk, men i høj grad også kreativt, og det gælder ikke mindst vinduerne. Gennem flere årtier har vi været vænnet til, at vinduerne ikke skulle være for store af hensyn til varmen. Ny teknisk udvikling har nu gjort det muligt med større vinduesarealer uden at sprænge varmebudgettet.

I det hele taget er der ingen grund til at tænke for traditionelt, når det gælder vinduer, selvom du selvfølgelig stadig skal tage hensyn til helheden i husets udseende. Nye vinduer ved ombygning
Bevarer du de eksisterende vindueshuller ved udskiftning af vinduerne, vil de nye selvsagt væ­re af samme størrelse som de gamle, men udvider du vindueshullerne, giver det plads til større vinduer evt. med andre proportioner end de gamle.

Et typisk eksempel er at isætte store vindues- eller dørpartier således, at du får åbnet huset op ud mod haven. Og hvem siger, at vinduer behøver at være firkantede? Runde vinduer kan fx være en spændende tilføjelse med maritime overtoner, og trekantede vinduer i gavlen giver lys og udsigt til en tagetage, hvor loftet er ført til kip.

Formålet er klart: De nye vinduer er en vigtig del af en ombygning, der kan forvandle en kedelig og lukket facade, og indvendig vil flere, større eller anderledes vinduer give mere lys og en helt anden rumoplevelse inden døre.

Begge dele skal tilgodeses – udvendigt skal de nye vinduer indgå harmonisk i facaden, men samtidig skal vinduet også give den bedst mulige oplevelse og funktion indefra. Rent byggeteknisk er der også nogle ting, der skal gå op i en højere enhed, så til den slags projekter skal du absolut tage fagfolk med på råd. Udvalget af vinduer er meget stort, og det vil i mange tilfælde være muligt at finde et standardproduceret vindue, der kan opfylde kravene.

Nye skrappe regler for isolering
De skrappe isoleringsregler i bygningsreglementet skal tages med i betragtning, når du bygger om. Ved udskiftning af vinduerne på en hel facade skal de leve op til de nyeste krav, og piller du ved en ydervæg eller taget, er det også muligt, at der skal leves op til krav om øget isoleringstykkelse, hvis det kan betale sig rent økonomisk. Ved tilbygninger kan du enten vælge at opfylde kravene til isoleringsevnen for de enkelte bygningsdele, eller du kan vælge at overholde en såkaldt maksimal energiramme for tilbygningen.

Alt i alt vil det være en god idé at vende projektet med Teknisk Forvaltning i kommunen.

Mere lys fra taget
Festen behøver ikke at slutte ved facaderne, også taget kan forsynes med vinduer, der tilfører huset nye kvaliteter. Ud over traditionelle ovenlysvinduer, som kan fås standard i mange størrelser, kan man også overveje vinduer i gavlen, glaskviste og rytterlys, som er et ovenlysvindue, der sidder helt oppe i tagryggen. Rytterlys er typisk lange og giver et meget flot lysindfald, men da de kræver ændringer i taget, udføres de normalt efter mål og i forbindelse med tagrenoveringer.

Mest læste artikler